Colaborarea dintre Medicul dentist si Medicul ortodont
Cei mai multi oameni trec cu vederea rolul medicului dentist in favoarea succesului sau esecului ortodontiei.
In general, medicul dentist este primul care observa si pune un diagnostic initial in cazul unor inghesuiri dento-alveolare sau a unei malocluzii.
Timpul de la aplicarea diagnosticului de catre medicul dentist si pana la examenul clinic realizat de un medic ortodont, poate fi critic pentru pacient. Aceasta sincronizare poate asigura o tranzitie lina in tratament ortodontic, precum si in fazele de tranzitie ale dintilor temporari ale tanarului pacient. Un medic dentist bun va gasi de fiecare data un medic ortodont cu experienta si personalitate, capabil sa rezolve nevoile copilului dvs.
Cand sa apelam la un ortodont?
Multi copii sunt pregatiti pentru un consult ortodontic odata ce ating varsta de 7 ani. Acest lucru s-ar putea intampla chiar mai devreme, in cazul in care medicul dentist sau parintele observa probleme suplimentare cu privire la dezvoltarea aparatului dento-maxilar al copilului. Pana la varsta de 7 ani, dintii permanenti pot erupe mai devreme decat au fost programati, asa ca un tratament ortodontic timpuriu ar putea fi necesar. Din fericire, majoritatea copiilor nu au nevoie de interventie ortodontica timpurie , dar pentru cei care au, tratamentul ortodontic va face aparent imposibilul, posibil din nou. Inghesuirea dentara poate fi greu de tratat uneori fara indepartarea altor dinti, astfel este esential un consult ortodontic rapid. Multi oameni vad ortodontia ca fiind pur si simplu o procedura cosmetica, dar mai mult ca sigur este mai mult decat atat. Beneficiile merg dincolo de cosmetica atata timp cat afecteaza ocluzia, sanatatea parodontala si previne trauma ocluzata din cauza nealinierii dintilor.
Top motive pentru a consulta un medic ortodont:
- Insuficient spatiu pe arcada pentru eruptia dintilor permanenti.
- Ocluzie incrucisata anterioara, respectiv posterioara.
- Timpul cand s-au pierdut dintii de lapte. Pierderea timpurie sau tarzie a dintilor temporari poate avea propriile sale implicatii.
- Suptul degetelor sau introducerea diferitelor obiecte in cavitatea bucala.
- Dificultate in vorbire.
- Protruzia exagerata a dintilor. Acest lucru poate duce la producerea diferitelor traumatisme.
- Ocluzia deschisa. Acest lucru se intampla atunci cand dintii frontali superiori nu acopera dintii frontali inferiori.
- Dezechilibru faciala sau asimetrie faciala.
Rolul medicului dentist din timpul tratamentului ortodontic
Odata ce medicul dentist recomanda pacientul unui medic ortodont, planul de tratament incepe. Pacientul va continua vizitele la medicul dentist pentru tratamentele dentare de rutina, inclusiv examenele dentare si igienizarile la fiecare 3-4 luni. Medicul dentist si ortodont se vor sfatui cu privire la caz si vor tine parintii la curent cu tot ce se va intampla. Fara o buna igiena orala, precum si munca in echipa intre medic dentist si ortodont, intregul tratament ortodontic poate fi pus in pericol.
Problemele care pot fi prevenite cu un tratament ortodontic sunt boala parodontala (inflamatia tesuturilor gingivale), decalcifierea smaltului (petele albe cretoase) si cariile dentare. Mentinerea unei bune igiene orale in timpul tratamentului ortodontic necesita instrumente speciale si indemanare. Simplul periaj dentar nu va fi de ajuns. Unele dintre instrumentele ajutatoare sunt:
- Periuta electrica cu capat oscilant. Aceasta va asigura o buna ingiena in jurul bracketilor prin elimnarea placii bacteriene.
- Dusul bucal. Este un instrument fabulos in curatarea dintilor, dar si a bracketilor si a arcurilor ortodontice. S-a demonstrat ca dusul bucal poate indeparta de 3 ori mai multa placa bacteriana decat ata dentara traditionala.
- Floss Threader. Face ca folosirea atei dentare sa fie mult mai usoara.
- Apa de gura. Clatirile cu solutii antibacteriene ajuta la indepartarea placii bacteriene acolo unde periuta nu poate ajunge.
- Periutele interdentare. Aceste instrumente ajuta la indepartarea alimentelor din spatiile interdentare. De asemenea sunt recomandate si in cazul molarilor in eruptie
- Clatirile cu solutii fluorurate. Ajuta la reducerea petelor albe cretoase de pe suprafetele smaltului si a demineralizarii acestora.
In concluzie
Comunicarea dintre pacient, parinte, medic dentistl si ortodont ar trebui sa fie un proces continuu. Toti ar trebui sa fie implicati personal pentru a se asigura ca totul decurge fara probleme si pentru a preintampina orice problema cat mai curand posibil. O echipa functioneaza numai atunci cand toate partile comunica nevoile si problemele lor, astfel incat sa poata fi abordate in mod corespunzator. Mentinerea unei igiene orale poate fi o provocare in timpul tratamentului ortodontic, dar aceasta poate fi depasita cu instrumentele adecvate, prin tehnici si curatiri profesionale frecvente.
Dr.Emilena Naicu
Specialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala
Leave a reply