Una din cele mai raspandite probleme de sanatate orala este caria. Cand este descoperita o astfel de problema medicul dentist va examina dintele suspect clinic si cu o radiografie pentru a evalua pozitia si intinderea cariei.
O data confirmata existenta cariei, medicul dentist va va informa in legatura cu optiunile de tratament. In functie de istoricul medical, pozitia cariei, nevoile estetice, fortele masticatorii, durata in timp, costuri, numarul de vizite necesare efectuarii tratamentului si preferintele pacientului, medicul dentist va alege ce tip de restaurare reprezinta cea mai buna optiune.
Restaurarile dentare se impart in 2 mari categorii:
- directe, adica realizate in aceeasi sedinta in cabinetul dentar de catre medicul dentist; acestea sunt obturatiile coronare, cunoscute mai des sub numele de plombe;
- indirecte, adica realizate in 2 sedinte, prin colaborarea medicului dentist si a tehnicianului dentar; acestea sunt incrustatiile, cunoscute sub numele de inlay sau onlay in functie de intinderea lor pe suprafata dentara.
De multe ori se recurge la binecunoscuta obturatie coronara, din mai multe motive, cele mai importante dintre ele fiind faptul ca tratamentul dureaza o sedinta in cabinet si procedura este foarte simpla.
Materialele cel mai des folosite pentru obturatiile coronare sunt compozitele (materiale de culoarea dintelui), amalgamul de argint (de culoare metalica, folosit din ce in ce mai putin) si in unele cazuri cimenturi ionomer de sticla.
Incrustatiile pot inlocui cu succes obturatiile coronare traditionale. Ele sunt o solutie de tratament ce ofera o adaptare mai buna, rezistenta crescuta si durabilitate mai mare decat obturatiile coronare.
Dupa cum am spus mai sus, incrustatiile se realizeaza in colaborare cu laboratorul dentar, deci tratamentul va dura mai multe sedinte in cabinetul dentar. Dupa indepartarea cariei se ia o amprenta care va fi trimisa in laborator; intr-o sedinta viitoare va veni piesa protetica ce va fi fixata de catre medic pe dintele respectiv.
Restaurarea se numeste inlay cand este asezata in centrul dintelui si onlay cand ea acopera unul sau mai multi cuspizi, putand ajunge sa acopere toata suprafata pe care se mesteca.
Materialele cel mai des folosite sunt ceramicele dentare si compozitele.
Beneficiile inlay-urilor si onlay-urilor:
- Adaptare mult superioara: Inlay-urile si onlay-urile permit o preparare conservatoare a dintelui care pastreaza cea mai mare cantitate de substanta dentara sanatoasa. Sunt o alternativa foarte buna fata de coroanele dentare pentru tratamentul cariilor care se extind in zonele dintre dinti.
- Stabilitate coloristica in timp: Inlay-urile ceramice isi pastreaza culoarea in timp mult mai bine fata de obturatiile coronare din materiale compozite.
- Conservarea structurilor dentare sanatoase: Prepararea dintilor pentru inlay/onlay permite pastrarea cantitatii maxime de substanta dentara sanatoasa in tratamentul cariei/fracturilor dentare.
- Curatare usoara a zonei tratate: Datorita adaptarii superioare la marginile cavitatii, curatarea dintelui in jurul restaurarii este mult mai usor de facut. De asemenea, fata de materialele compozite folosite la obturatiile coronare (plombe) care se contracta in momentul in care fac priza (adica se intaresc), materialele ceramice sunt stabile din acest punct de vedere. In concluzie, pe langa o plomba poate aparea un mic spatiu in care se vor strange microbi care sunt imposibil de curatat, in schimb, pe langa un inlay/onlay, acest lucru nu se intampla.
- Refacerea formei dintelui mai apropiata de natural: cand este vorba de o carie intre dinti, un inlay/onlay facut in laborator reprezinta cel mai bun tratament datorita faptului ca permite o curatare foarte facila si reface punctul de contact dintre dinti corect.
- Rezistenta si durabilitate: datorita materialelor din care sunt facute si adaptarii superioare, inlay-urile si onlay-urile sunt mai rezistente decat obturatiile dentare.
Dr. Ioana Valsan – medic dentist MG Dental
sub coordonarea Dr. Vlad Naicu – medic primar MG Dental
Leave a reply