Se remarca o crestere a cazurilor de parondontoza chiar si in randul populatiei tinere din Romania, boala care era considerata, in trecut, ca fiind specifica varstei a treia. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explica de ce a crescut incidenta in ciuda accesului la informatie a populatiei si a tuturor masurilor de igiena disponibile in comert.
De ce cad dintii sanatosi
“Boala parodontala presupune inflamatia tesuturilor de sustinere ale dintelui, adica gingia, ligamentele parodontale – un sistem complex de “elastice” ce leaga radacinile dentare de os, periostul – o membrana ce acopera osul, si, in final, osul. In functie de gradul de afectare al acestor tesuturi, boala parodontala incepe cu forma ei usoara – gingivita-, urmand ca, netratata, sa evolueze in parodontita superficiala si sa ajunga la final la parodontita profunda”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
Boala fara multe simptome
“Din pacate, in afara de sangerari gingivale si mirosuri neplacute, boala parodontala este zgarcita in a da simptomatologie. De aceea este si supranumita boala dintilor sanatosi.
Daca nu mergem periodic la control, chiar si daca avem o igiena foarte buna, sunt sanse mari sa descoperim boala in stadii avansate. Atunci sansele de a o tine sub control sunt foarte mici. Din pacate, aceasta boala nu se poate vindeca ci doar, in cel mai bun caz, sa o facem sa stagneze in stadiul in care am descoperit-o.
Este extrem de important sa mergem de cel putin doua ori pe an la dentist pentru un control, pentru ca specialistul poate analiza stadiul gingiilor si al dintilor si sa remarce daca nu cumva s-a instalat aceasta boala. Cel mai simplu si mai ieftin gest pe care il putem face pentru a preveni parondontoza este sa facem clasicul detartraj general macar de doua ori pe an.
In acest mod eliminam depunerile bacteriale, tartrul care s-a depus la baza dintilor, usor sub gingie, de care nu putem scapa prin periaj clasic. Aceste depuneri bacteriene duc la retractia gingivala, la resorbtia osoasa, a intregului aparat de sustinere a dintilor, chiar daca acestia sunt sanatosi, fara nicio carie. De aici si drama cauzata de aceasta boala, de a ne face sa pierdem dintii sanatosi, chiar la varste deloc inaintate”, spune Sorina Stroe.
Boala apare si la 30-35 de ani
Chiar daca avem acces la informatie, stim ce trebuie sa facem pentru a ne proteja dantura, avem paste de dinti speciale si tot felul de perii de curatare, boala parondontala afecteaza un procent din ce in ce mai mare din populatie.
“In ultimul deceniu a crescut numeric segmentul varstei a treia, cel mai frecvent afectat de aceasta boala.
Din pacate, se remarca multe cazuri si in randul populatiei mai tinere, la 30-35 de ani, fie din motive ereditare, fie din cauza faptului ca inca se sare peste consultul periodic si se amana vizitele la stomatolog, desi remarcam simptomele. Nu este suficient sa ne spalam cu o anumita pasta de dinti daca observam ca ne sangereaza gingiile. Este necesar ca specialistul sa analizeze periodic un bilant radiologic.
Cu cat amanam tratamentul profesional, cu atat mai mici sunt sansele de a tine in frau evolutia bolii. Ajungem astfel sa vedem cu parere de rau cum se retrag gingiile, se misca dintii, cad, iar intreaga dantura este destabilizata”, declara Sorina Stroe.
Cum debuteaza boala parodontala
“Semnele pe care le pot vedea si pacientii sunt: gingia se retrage, dintii se dezvaluie din ce in ce mai mult la baza lor, spre radacina, apare o zona mai galbena, parte din radacina, astfel ca apar si spatii intre dinti in acea zona. In plus, zona devine mai sensibila.
Alaturi de placa bacteriana, boala parodontala poate fi influentata si agravata si de factori hormonali, genetici sau de mediu. Diabetul, fumatul, anumite medicamente pot grabi ritmul dezvoltarii bolii”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce tratament exista
“Este important sa se actioneze din stadii cat mai incipiente. Se executa igienizari amanuntite, curatare a zonei de sub gingie, chiuretaj al pungilor parodontale, pansamente, plus o igiena impecabila acasa, cu pasta de dinti, perie, apa de gura, perii interdentare corespunzatoare. In cazuri avansate, se realizeaza operatia cu lambou pentru toata arcada dentara. Pentru a nu ajunge in acest stadiu, este indicat ca pacientii sa mearga regulat la control, chiar daca nu au dureri sau alte simptome, pentru ca medicul sa actioneze cat mai din timp in cazul in care remarca debutul bolii parodontale”, incheie Sorina Stroe, asistent universitar doctor.