Organismul uman este precum o masinarie complexa. Alimentele pe care alegem sa le consumam ne pot influenta pozitiv sau negativ nu doar starea generala de sanatate, ci si cea a dintilor si a gingiilor. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explica impactul pe care alimentatia si privarea de anumiti nutrienti, in timpul dietelor, il poate avea asupra sanatatii orale.
„Inainte de a schimba ceva fundamental in dieta noastra alimentara, este intotdeauna recomandat sa discutam cu nutritionistul, dar si cu dentistul, pentru a putea preveni eventuale probleme asociate”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce dieta este prietenoasa cu dantura
„E important de stiut ca cele mai nocive pentru sanatatea dintilor sunt zaharurile si carbohidratii. La polul opus este, spre exemplu, dieta ketogenica. Aceasta presupune eliminarea carbohidratilor si inlocuirea lor cu grasimi, ceea ce o face sa fie benefica pentru sanatatea orala”, explica Sorina Stroe.
Beneficiile dietei ketogenice
„Printre beneficiile dietei ketogenice la nivel dentar se numara:
- Scad depozitele de placa bacteriana, iar rata de depunere a tartrului se injumatateste. Explicatia este simpla: bacteriile din placa bacteriana, responsabile de formarea tartrului, se “hranesc” cu carbohidrati si zaharuri. Odata acestea disparute, mediul devine neprielnic bacteriilor.
- Sustine si hraneste bacteriile bune, de care avem nevoie in flora bacteriana bucala.
- Promoveaza alimente bogate in vitamina K2, o vitamina in general deficitara in organismul uman. De ce este ea utila? Pentru ca ucide bacteriile patogene si sustine remineralizarea smaltului, precum si reducerea predispozitiei la aparitia cariilor.
- A fost dovedit stiintific faptul ca dieta keto scade riscul de inflamatie gingivala. Acest lucru se realizeaza multumita consumului de alimente bogate in Omega-3, cum ar fi pestele gras, nucile, semintele.
- Aportul crescut de calciu din acest tip de dieta ajuta la o mai buna si echilibrata crestere inclusiv la nivel osos (maxilare, fata). Acest lucru poate usura tratamentele ortodontice”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
Dietele daunatoare
“La polul opus se afla dietele urmate dupa ureche, fara consultul unui nutritionist, ori perioadele de infometare la care, din pacate, multe persoane apeleaza, fara a tine cont de faptul ca, in realitate, ne privam organismul de nutrientii necesari, de vitamine si minerale. Prin urmare, si gingiile si dintii vor avea de suferit.
La fel, daca ne este teama ca fuctele ne-ar putea ingrasa si nu mancam mere, pere sau portocale, scade nivelul de vitamina C, iar acest lucru afecteaza sanatatea gingiilor.
Pierdem aportul de fosfor daca eliminam din alimentatie ouale, carnea de vita sau de pui, chiar si painea, si de vitamina D daca renuntam la lapte, galbenus, peste precum somon, pastrav si macrou.
Asadar, totul sta in echilibru, sa gasim acel balans nutritional care sa ne ajute si silueta si sanatatea per ansamblu, si a dintilor in particular”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
Bulimia este extrem de nociva
„La extrem, deosebit de nesanatoase sunt tulburarile de alimentatie, precum bulimia si anorexia. Din pacate, exista persoane care consuma alimente, ca sa isi tempereze poftele, si apoi isi provoaca varsaturi, ca acestea sa nu se depuna. Nu doar ca organismul nu va mai avea parte de nutrientii necesari, prin digestie, dar, prin varsaturi, sucul gastric acid ajunge pe dinti si gingii, provocand daune”, adauga medicul stomatolog Sorina Stroe..
De ce vitamine si minerale avem nevoie
„Dietele trebuie intotdeauna urmate doar sub indrumarea unui medic. Daca tinem dieta dupa ureche sau ne infometam, cu siguranta sanatatea noastra va avea de suferit. Inclusiv sanatatea orala. Vedeti in continuare vitaminele si mineralele pe care ar trebui sa le includem in alimentatie, dar si ce riscam daca ele nu se regasesc in dieta de zi cu zi:
Vitamina A – dezvoltarea tesuturilor moi la nivel oral, dezvoltarea mai lenta a dintilor, formarea deficitara a smaltului
Vitamina D, K1/Calciu – niveluri mai scazute de calciu, mineralizare redusa a dintilor, eruptie dentara intarziata, dezvoltare slaba a maxilarului
Vitamina C – dezvoltare slaba a dentinei (dintelui interior), colagen scazut, vindecarea mai lenta a ranilor, sangerarea gingiilor
Vitamina B1 (tiamina) – buze crapate, crapaturi si inflamatii in colturile gurii
Vitamina B2 (Riboflavina) / Vitamina B3 (Niacina) – inflamatie a limbii, crapaturi si inflamatii in colturile gurii, infectii ale gingiilor
Vitamina B6 – Boala gingiilor (parodontita), limba anemica, durere orala si iritatie
Vitamina B12 – crapaturi si inflamatii in colturile gurii, respiratie urat mirositoare (halitoza), ulcere bucale, detasarea tesuturilor conjunctive care sustin dintii
Fier – probleme salivare, limba inflamata, probleme de inghitire”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe.
Asistent UNIV. Dr. Sorina Stroe Mihai