Implantul dentar
Cu toate ca tehnologiile implanturilor dentare au ajuns foarte sofisticate, milioane de oameni inca sufera de lipsa dintilor, pierderea cauzata de carii dentare, boala parodontala sau traumatisme. De foarte multi ani singura metoda restauratorie pentru pacientii care prezentau edentatii (dinti lipsa) ra reprezentata de protezele mobilizabile sau puntile. Dar astazi, implanturile dentare sunt disponibile, procedura este predictibila si ne putem folosi de multiplele lor avantaje.
Ce sunt implanturile dentare?
Implanturile dentare sunt un inlocuitor al radacinii unui dinte natural. Implanturile asigura o fundatie puternica pentru dintii permanenti ficsi sau protezele mobilizabile.
Care sunt avantajele implanturilor dentare?
Avantajele sunt foarte multe:
Arata foarte natural- implanturile dentare arata si se simt la fel ca dintii naturali. Si pentru ca sunt concepute sa fuzioneze cu osul (printr-un proces denumit osteointegrare) ele devin permanente.
Dictie mai buna – cu lucrari slab adaptate sau fixate, lucrarile se pot desprinde, cauzand deficiente de vorbire. Implanturile dentare asigura o relaxare prin faptul ca nu vor cadea din gura.
Sunt confortabile- deoarece devin o parte din tine, implanturile dentare elimina disconfortul lucrarilor mobile sau mobilizabile.
Alimentatia se realizeaza mult mai usor- protezele pot aluneca facand masticatia dificila. Implanturile functioneaza ca dinti naturali, permitand pacientului sa manance orice ii face placere, cu incredere si fara nicio durere.
Maresc increderea in sine- implanturile dentare va pot reda inapoi zambetul, ajutandu-va sa va simtiti mult mai bine in propria piele si redandu-va increderea de sine.
Sanatatea orala mult imbunatatita – implanturile dentare nu sacrifica alti dinti din jur, asa cum se intampla in cazul puntilor. Pentru ca dintii din jur nu sunt alterati pentru a acomoda un implant, acesta raman intacti ca dinti naturali, ajutand la o sanatate orala imbunatatita pentru o perioada mai indelungata. Implanturile individuale sunt deasemenea mai usor de accesat intre dinti, conducand la o igiena orala imbunatatita.
Durabilitate- implanturile sunt foarte durabile si se vor mentine pentru multi ani. Cu o grija deosebita, vizite la stomatlog si o igienta buna, ele pot dura o viata.
Simplitate – lucrarile protetice mobilizabile (protezele) sunt asa cum le spune numele -mobilizabile. Implanturile dentare elemina inconvenienta purtarii unei proteze, la fel ca nevoia de a folosi diversi adezivi de proteza care sa le tina pe loc.
Sunt implanturile dentare de succes?
Ratele de succes ale implanturile dentare variaza, depinzand de pozitia unde sunt inserate in os, dar in general implanturile dentare au o rata de succes de 98%. Cu o ingrijire foarte buna, ele se pot mentine pe viata.
Poate oricine sa primeasca un implant?
In cele mai multe cazuri, oricine suficient de sanatos care poate sa treaca printr-o procedura de extractie dentara sau operatie chirurgicala, poate fi considerat candidat pentru implant dentar. Pacientul trebuie sa prezinte gingii sanatoase si o cantitate suficienta de materie osoasa pentru a putea sustine un implant. Dar trebuie deasemenea sa fie constient ca va trebui sa mentina o igienra dentara foarte buna, cat si vizite regulate la dentist. Fumatorii, pacientii care sufera de boli cronice cum ar fi diabetul sau boli ale inimii, sau pacientii care au trecut prin terapii cu radiatii in zona capului sau gatului sunt nevoiti sa fie evaluati in mod individual si particular.
Ce implica o interventie de implant dentar?
Primul pas in procesul de a evalua cazul pentru un implant dentar este un plan de tratament individualizat. Acest plan adreseaza nevoi specifice, fiind pregatit de o echipa de profesionisti, care sunt pregatiti si experimentati in implantologie si protetica dentara. Echipa prezinta un plan de tratament coordonat pentru varianta de implant cea mai buna individualizat pentru fiecare pacient. Dupa interventia chirurgicala se asteapta aproximativ 12 saptamani, timp necesar osteointegrarii (acceptarea si ancorarea implantului in os), apoi dupa ce se verifica integrarea implantului cu ajutorul unui aparat, se monteaza bontul protetic (legatura dintre radacina-implant si viitoarea coroana dentara). Medicul dentist scaneaza apoi bontul protetic cu ajutorul unui body-scan, care va transmite unui program pozitia implantului in os si angulatia acestuia si care va genera viitoarea coroana, bazata pe un model al dintilor si a muscaturii. Coroana este apoi fixata in implant. In loc de una sau mai multe coroane individuale si in functie de cazul fiecarui pacient, acesta poate opta si pentru o lucrare fixa pe mai mult dinti (proteza toata) fixata de implanturi cu sisteme speciale. Medicul dentist va verifica nuanta dintilor naturali pentru a potrivi la culoare viitoarea coroana dentara. Deoarece implantul dentar este fixat in osul maxilar, coroana pe implant se va simti, va functiona si va arata exact ca un dinte natural.
Este un implant dentar dureros?
Cei mai multi dintre oamenii care au primit un implant dentar spun ca nu au resimtit sau au resimtit foarte putin un usor disconfort imediat dupa procedura. In timpul interventiei se foloseste anestezie locala, iar marea majoritate a pacientilor declara ca procedura de insertie a unui implant implica mai putina durere comparativ unei extractii dentare. Exista posibilitatea ca dupa interventie sa apara o usoara durere sau umflatura, dar aceasta va trece cu simplitate cu o pastila cu antiinflamator si gheata tinuta local.
Cum am grija de un implant dentar?
Implanturile dentare au nevoie de aceeasi rutina de curatenie precum dintii naturali, care include periajul, folosirea atei dentare sau mai bine a dusului bucal (irigator bucal), clatirea cu apa de gura si vizite regulate in cabinetul stomatologic.