Consumi zahar? Ce sa faci sa nu iti distruga dintii!
Zaharul este prezent in foarte multe alimente pe care le consumam zi de zi, astfel ca este important sa constientizam ca poate avea efecte nedorite atat asupra siluetei cat si a sanatatii dintilor. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explica exact la ce riscuri ne expunem atunci cand consumam zahar si ne da cateva sfaturi de care trebuie sa tinem cont pentru a minimiza pe cat posibil efectele negative ale acestuia.
„In cavitatea orala se regasesc foarte multe familii de bacterii, unele bune, care ne ajuta, altele rele (patogene, de genul Streptococcus mutans si Streptococcus sorbrinus). Aceste bacterii, atunci cand se intalnesc cu zaharul si il digera, formeaza la nivelul dintilot placa bacteriana, foarte lipicioasa. Daca ea nu este indepartata prin periaj sau de catre fluxul salivar, declanseaza al doilea proces, cel in urma caruia se produc cantitati mari de acizi, care demineralizeaza dintii, sensibilizand smaltul si predispunandu-ne la aparitia cariilor”, explica medicul stomatolog Sorina Stroe.
Saliva este salvarea smaltului dentar
„Saliva are rolul benefic de a remineraliza constant smaltul, reducand din raul facut de acizii produsi in urma digestiei zaharurilor de catre bacterii. Mineralele din saliva, precum calciul si fosfatii, impreuna cu fluorul din pastele de dinti si produsele dentare, ajuta la repararea smaltului. Chiar si asa, insa, trebuie sa reainem ca, pe termen lung, smaltul ajunge sa atinga uneori un grad de demineralizare (afectare) pe care nu-l mai poate compensa. De aceea este important sa diminuam cantitatea de zahar pe care o consumam”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Zaharul scade ph-ul intraoral
„Zaharul este ca un magnet pentru bacteriile care formeaza placa bacteriana. In plus, acesta scade ph-ul intraoral, ph care, in mod normal, are valoarea 7. Un ph acid este considerat atunci cand ajunge la 5,5, creand astfel conditiile ideale dezvoltarii cariilor”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Bauturile carbogazoase ataca de doua ori. Sfat: beti cu paiul!
„Atentie la bauturile carbogazoase cu continut crescut de zahar! Ele ataca pe 2 cai. O data prin zaharul continut si apoi prin acizii continuti. Ca sfat, incercati macar sa le consumati cu ajutorul unui pai, pentru a diminua contactul cu dintii”, recomanda medicul stomatolog Sorina Stroe.
Bomboanele, si mai periculoase
„Atentie la produsele de tip acadele sau bomboane! Pentru ca le tinem mai mult in gura, marim timpul in care zaharul actioneaza asupra dintilor. Astfel se reduc ciclurile de remineralizare si dezechilibreaza balanta mineralizare-demineralizare. Acelasi lucru este valabil si pentru cei ce consuma constant pe parcursul zilei bauturi carbogazoase bogate in zahar”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Consuma dulce la masa, nu intre mese!
„Un alt sfat ar fi sa incercam sa consumam aceste snack-uri sau bauturi dulci la masa si nu intre mese. Apoi, niciodata nu ne culcam nespalati pe dinti! Atentie si la copiii mici, care primesc noaptea biberon cu formula. Ideal este sa incercam sa scoatem mesele de noapte la biberon cat mai rapid posibil. Sunt utile si gumele de mestecat pe baza de xylitol intre mese. Ideal este sa ne spalam pe dinti dupa fiecare masa, dar nu imediat dupa, pentru a lasa saliva sa actioneze natural si sa echilibrele ph-ul intraoral”, explica medicul stomatolog Sorina Stroe.
Cum se formeaza mai exact cariile?
„Caria se formeaza dupa ce bacteriile rele digera zaharul ajuns in cavitatea orala si produc acizii care, in timp, demineralizeaza smaltul. Structura de rezistenta a acestuia este afectata si apare astfel o gaura in smalt care, netratata, se va mari pana cand va da sensibilitate. Atentie, insa! Sesibilitatea poate aparea tarziu, cand cariile ajung deja in straturi mai profunde ale dintelui. De aceea e important sa mergem la consultul periodic (ideal la 6 luni) la medicul dentist, pentru a putea surprinde in etape incipiente orice fel de probleme si a le rezolva cu metode minim invazive si costuri minime”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe.
Asist. Univ. Dr. Sorina Stroe