Din ce in ce mai multi oameni sunt tentati sa achizitioneze periute electrice si sa renunte astfel la cele clasice, atrasi de rapiditatea si eficienta acestora. Sunt ele, insa, mult mai benefice pentru igiena danturii? Sau si variantele clasice sunt la fel de indicate, atat timp cat stim sa le folosim corect? Medicul stomatolog Sorina Stoe, asistent universitar doctor, ne spune de ce ar trebui sa tinem cont in alegerea celei potrivite.
„Pentru a avea dintii sanatosi, primul pas pe care il putem face este sa intretinem o igiena cat se poate de corecta, indiferent de ce produse folosim. Periajul corect, insotit de mijloacele auxiliare de igiena de tip dus bucal, periute interdentare, ape de gura si vizitele regulate la medicul dentist sunt ingrediente ce nu ar trebui sa lipseasca din rutina niciunui pacient.
Multi pacienti intreaba ce fel de periute recomand. Eu le raspund sincer ca sunt deschisa atat periajului manual, cat si celui electric, cata vreme respectam niste reguli simple”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Periajul manual
„Se poate obtine o igiena corespunzatoare cu peria clasica atat timp cat stim sa periem corect dintii. Important este ca perii sa nu fie duri, pentru a nu agresa gingiile. Putem utiliza o periuta de duritate pana la mediu, maximum, dar, si asa, fara a apasa puternic pe dinti si gingii. Facem miscari de maturare, urmarind sensul de crestere a dintilor, de la gingie catre varf si desprindem periuta dupa miscare, fara a relua miscarea in sens invers. Apoi, niciodata nu spalam dintii de la stanga la dreapta sau de la dreapta la stanga deoarece nu vom elimina bacteriile dintre dinti si de la baza gingiilor, ci, mai mult, le putem duce de pe suprafata dintilor spre spatiile intradentare”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
Trecerea de la periuta manuala la cea electrica
„Daca ne dorim, totusi, sa trecem la periajul electric, exista mai multe beneficii. Vom avea o senzatie de igiena superioara, iar trecerea este facila, obisnuindu-ne mai rapid decat daca am trece invers, de la electrica la manuala. Insa, la fel ca in orice alte domenii, incet-incet ne obisnuim cu schimbarea. Periuta electrica curata mai bine placa bacteriana si ofera o igiena completa intr-un timp mult mai scurt, avand mii de rotiri sau vibratii in timpul unui periaj de 1-2 minute. Ele pot fi mai utile pentru copii, intrucat acestia nu vor mai trebui sa respecte intocmai miscarile diverse ale periajului clasic. Chiar si asa, exista anumite aspecte la care trebuie sa fim atenti”, adauga medicul stomatolog Sorina Stroe.
Atentie la presiunea periei electrice
„Atunci cand vine vorba despre periajul electric, recomand ca periuta sa aiba senzor de presiune. In acest mod, daca apasam prea tare asupra dintilor si gingiilor, se va aprinde un beculet care ne atentioneaza sa reducem din agresivitatea periajului. Sunt insa multe tipuri de periute electrice, chiar de ultima generatie, care nu au acest senzor si ramane astfel la latitudinea noastra cat de corect ne spalam pe dinti.
Periuta electrica este, cu siguranta, mai eficienta, realizand mult mai multe miscari decat ar putea face mana omului per unitate de timp. Aceasta eficienta poate capata insa si o conotatie negativa daca este folosita cu forta si nu este controlata de senzorul de presiune mentionat anterior. Daca agresam dintii si gingiile, pot aparea alte probleme care vor necesita investigatii si tratamente costisitoare. Eu spun de regula ca intotdeauna dusmanul binelui este mai binele, astfel ca, atentie la excesul de zel in igiena dentara!”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe.