Multi oameni constata, la un moment dat, ca gingiile lor capata o nuanta vinetie. O vizita la medicul stomatolog este indicata in acest caz, pentru ca, desi pare ceva banal, aceasta modificare poate ascunde afectiuni grave.
De foarte multe ori poate fi vorba de gingivita, o afectiune adesea cauzata de placa bacteriana acumulata din pricina igienei dentare deficitare. Exista insa si alte posibile cauze, explicate pe intelesul tuturor de medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor.
Care este culoarea normala a gingiei?
Medicul stomatolog Sorina Stroe spune ca o gingie sanatoasa, fara inflamatii si in absenta unor afectiuni generale, are culoarea roz deschis, dar poate varia in functie de fiecare individ, fiind in stransa legatura cu pigmentarea cutanata (culoarea pielii).
”Exista o coloratie maronie, fiziologica, a gingiei data de melanina, pigmentul brun responsabil de coloratia normala a pielii, a gingiei. Acest pigment este prezent la toti indivizii, fiind in cantitate crescuta la persoanele de culoare la care se observa o coloratie melanica a gingiei”, spune dr. Sorina Stroe.
Cum se schimba culoarea gingiei in cazul gingivitei
Gingivita reprezinta inflamatia gingiei, cauzata de cele mai multe ori de placa bacteriana acumulata din pricina igienei dentare deficitare. ”Cand avem gingivita, care reprezinta inflamatia gingiei, culoarea acesteia se modifica din roz deschis in diferite nuante de rosu, in functie de perioada de inflamatie: rosu aprins, in gingivita acuta, pana la rosu caramiziu, la gingivita cronica sau chiar parodontita marginala cronica profunda. Aceasta din urma reprezinta stadiul urmator al gingivitei, etapa de agravare”, explica medicul stomatolog Sorina Stroe.
Cum se modifica culoarea gingiei in cazurile de diabet, leucemie sau anemie
Specialistul avertizeaza ca numeroase afectiuni generale, precum diabetul, leucemia, anemia si alte boli sangvine, pot cauza modificari de culoare a mucoasei orale, inclusiv la nivelul gingiei.
Prezenta unei gingii rosii poate ridica suspiciunea unei boli sistemice. Culoarea poate varia de la rosu aprins la rosu violet in diabet si leucemie. La polul opus, o gingie palida, albicioasa poate sa apara in anemie.
La pubertate, gingia este rosie, sangeranda
„Stari fiziologice precum pubertatea, sarcina, menopauza pot produce modificari la nivelul gingiei din cauza nivelului de hormoni. In timpul perioadei de pubertate, gingia este rosie, sangeranda, crescuta, aceasta datorandu-se si inflamatiei cauzate de acumularea de placa bacteriana”, explica specialistul.
Femeile gravide adeseori prezinta inflamatia gingivala, cunoscuta sub numele de gingivita de sarcina de culoare rosie. In unele cazuri, gingiile pot acoperi coroana dintilor.
Alergii la medicamente, intoxicatii sau lucrari protetice nepotrivite
Gingiile isi pot schimba culoarea si in cazul unor alergii la medicamente, alimente sau guma de mestecat.
”De asemenea mai putem avea de-a face si cu intoxicatii cu substante precum mercur, cupru in care gingiile prezinta pete violet, brune.
Modificari gingivale de culoare pot aparea si in cazul lucrarilor protetice incorect adaptate la nivelul coletului dintelui. In cazul unor astfel de situatii, pacientul trebuie sa stie ca rezolvarea vine odata cu indepartarea si refacerea lucrarilor protetice.
Ca de obicei, este important sa ne prezentam regulat la controale pentru a identifica orice problema in stadiu incipient sau chiar a o evita!”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe.