In ultimii ani, din ce in ce mai multi oameni, in special tinerii, au ales sa inlocuiasca tigarile clasice cu cele electronice, ori pentru ca sunt in trend, ori pentru ca le considera mai putin nocive decat tutunul ars. Specialistii avertizeaza ca acest obicei, denumit, vaping, afecteaza sanatatea orala. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explica efectele negative ale tigarilor electronice.
Tigarile electronice afecteaza dintii si gingiile? Posibilele efecte, explicate de medicul stomatolog Sorina Stroe
„Tigarile electronice au devenit un trend in toata lumea in ultimii ani. Sunt multi fumatori care au renuntat la tigarile clasice, pentru acest nou tip de fumat, mai ales ca pot folosi varianta electronica si in spatii inchise. Altii cred ca tigarile electronice sunt mai putin nocive pentru organism. Este oare asa? Din punctul meu de vedere, avem deocamdata foarte putine studii pe tema tigarilor electronice si, implicit putina, statistica. Mai exact, nu stim exact cat de rau ne fac sau nu, per total, dar putem analiza anumiti compusi chimici despre care s-a dovedit ca afecteaza sanatatea dintilor”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Cum functioneaza si ce contin tigarile electronice?
„Pentru inceput, sa intelegem pe ce principiu functioneaza tigarile electronice. Ele incalzesc un lichid pentru a genera aerosoli, inhalati de catre utilizatori. Acest lichid poate contine apa, propilen-glicol, arome, glicerina si nicotina sau substituti. A fost dovedit ca in sangele utilizatorilor de tigari electronice se gaseste un nivel mai scazut de nicotina fata de fumatorii conventionali”, explica medicul stomatolog Sorina Stroe.
Modul in care sunt promovate are impact negativ in randul tinerilor
„Un aspect negativ este modul de promovare a acestor produse. Pe langa fumatorii de tigari normale, care au trecut la tigari electronice, a aparut astfel o noua categorie de fumatori. Este vorba in special despre tinerii care pana acum nu fumau, dar au dezvoltat obiceiul de a fuma tigari electronice, de a vapa, inca de la varste foarte tinere”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Propilenglicolul favorizeaza cariile si bolile parodontale
„S-a dovedit ca propilenglicolul, aflat in compozitia tigarilor electronice, este nociv atat la nivelul tesuturilor dure dentare, cat si al tesuturilor moi, gingivale. Problemele apar dupa eliberarea unor produsi nocivi, si din cauza efectului de xerostomie (gura uscata), ce este frecvent asociat cu un risc crescut de aparitie a cariilor si bolilor parodontale”, adauga Sorina Stroe.
Glicerina creste placa bacteriana
„Un alt component, glicerina, cu textura ei vascoasa, duce la o crestere a nivelului de placa bacteriana depusa. Din cauza acesteia si a aditivilor, ce dau un anumit gust placut la inhalare, se scade duritatea smaltului si se accelereaza evolutia proceselor carioase”, spune medicul Sorina Stroe.
Cum ataca nicotina dintii
„Nicotina are efect vasoconstrictor, astfel ca afecteaza raspunsul imun corect si creste prevalenta dezvoltarii afectiunilor parodontale. E adevarat, concentratia de nicotina este considerabil mai mica in tigarile electronice, dar, sa nu uitam ca, mai ales daca vorbim despre fumatorii tigarilor clasice care trec pe tigari electronice, acestia vor fuma cu siguranta mai multe tigari electronice, pentru a compensa obiceiul vechi. Si atunci cand tragem linie, e posibil sa se ajunga la acelasi impact negativ”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Concluzie
„Cel putin din ce stim pana acum, e posibil ca ambele variante de fumat sa fie la fel de daunatoare. Din punctul meu de vedere, cel mai mare pericol in prezent este ca fumatul electronic este promovat ca fiind un gest mai sanatos si putin nociv, si ca ii incurajeaza pe nefumatori, pe tineri, sa inceapa sa vapeze. Se mizeaza pe aromele atragatoare, pe comportamentul cool de a fuma in mediul social. Asta inainte sa iasa studii amanuntite care sa dovedeasca daca si ce pericole genereaza consumul lor. Ulterior, odata ce vor aparea aceste studii, va fi poate prea tarziu pentru multi oameni. La fel cum a fost si in cazul tigarilor clasice in anii 50-60”, incheie medicul Sorina Stroe.