Oamenii au nevoie de saliva in cantitate suficienta pentru a digera mancarea, a hidrata si curata cavitatea bucala, dar si pentru a digera mancarea. Totusi, multi dintre ei ajung sa se confrunte, la un moment dat, cu o afectiune care provoaca diminuarea productiei de saliva si uscarea cavitatii bucale. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explica de ce apare aceasta afectiune, denumita xerotomie, si cum poate fi ea combatuta.
Apare si dupa medicamentele de raceala
„Senzatia de gura uscata, numita si xerostomie, reprezinta efectul unei conditii preexistente, si nu o afectiune in sine. De cele mai multe ori, scaderea fluxului salivar, care da acea senzatie de gura uscata, este de cauza medicamentoasa, des intalnita in cadrul tratamentelor cu antihistaminice sau decongestionante administrate in raceli sau alergii, tratamentelor antihipertensive, diuretice, antidepresive, anticolinergice (utilizate in tratarea incontinentei urinare), tratamentelor pentru boala parkinson, radio si chimioterapie, etc.”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
De ce este importanta saliva pentru sanatatea orala?
„In primul rand, saliva este importanta pentru ca are un rol protector asupra dintilor, in fata atacului carios. Scaderea fluxului salivar da mai multe efecte, dupa cum urmeaza:
- halitoza (respiratia urat mirositoare)
- senzatie de disconfort
- predispozitie la aparitia cariilor
- dificultate de a purta proteze
- probleme de inghitire si vorbire
Aceste simptome pot adesea fi insotite si de simptome la alte niveluri, precum:
- gat uscat
- nas uscat
- usturimi/dureri de limba, buze, gura din cauza uscaciunii
- alterari ale gustului
- sete constanta
- uscaciunea ochilor si a pielii
- alergii cutanate
- dureri articulare”, continua medicul stomatolog Sorina Stroe.
1 din 5 oameni afectati de xerostomie la varsta a treia
„Avand in vedere cauzele aparitiei xerostomiei, ea este mai frecvent intalnita in randul adultilor de varsta a treia, 1 din 5 oameni fiind afectati”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
Cauze nemedicamentoase posibile
„Daca este sa vorbim despre alte cauze, care nu apar in urma unui tratament medicamentos, acestea ar putea fi:
- Respiram mult pe gura si nu pe nas
- Deshidratarea
- Afectiuni de tip diabet, alzheimer, sindromul sjogren (boala autoimuna ce ataca glandele, intalnita mai ales la femeile aflate la menopauza)
Putem trata xerostomia?
„Tratamentul pentru xerostomie urmareste sa creasca fluxul salivar, sa protejeze impotriva cariei si sa gaseasca un mai bun management al conditiei ce cauzeaza xerostomia. Anumite tratamente pot fi regandite de catre medic sau inlocuite, in functie de fiecare caz in parte”, adauga specialistul.
Sfatul medicului stomatolog Sorina Stroe
„1. Evitati pe cat posibil sa luati decongestionante si anthistaminice atunci cand nasul e infundat si nu abuzati de ele.
- Beti apa inainte de a lua pastile.
- Pe cat posibil, luati tratamentele medicamentoase dimineata, nu seara, intrucat efectul xerostomiei nocturne este mai nociv decat al celei diurne.
- Incercati formule buvabile pe cat posibil in tratamentele diferite pe care le luati si evitati cele cu administrare sublinguala.
In orice caz, nu intrerupeti tratamentele, ci mergeti sa consultati medicul inainte de a face orice schimbare!
Exista si tratamente medicamentoase ce cresc fluxul salivar, ce pot fi prescrise de catre medicul dumneavoastra curant. De asemenea, buna igiena orala este esentiala”, este recomandarea medicului stomatolog Sorina Stroe.
Sfaturi pentru cresterea fluxului salivar acasa
„ – Consumati bomboane sau gume pe baza de xylitol (nu cu zahar)
– Hidratare buna
– Geluri de stimulare a productiei salivare
– Folositi balsam buze
– Puteti folosi un umidificator noaptea, mai ales la respiratia orala (atentie insa, ea trebuie tratata pentru a se ajunge la o respiratie normala nazala).
De evitat:
– Alimentele sau bauturile acide, picante, sarate, alcoolul, cofeina, apa de gura pe baza de alcool, fumatul”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe.