Mulți dintre noi suntem familiarizați cu sfaturile specialistilor de a ne spala pe dinți de doua ori pe zi, timp de cel puțin doua minute la fiecare periaj. Este acest lucru mit sau a fost dovedit a fi real de studiile de specialitate? Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, dezbate acest subiect si ne spune ce ar trebui sa facem, in realitate, pentru a avea dinți si gingii sanatoase.
E suficient sa ne spalam pe dinți timp de 2 minute? Este mit sau realitate?
„Spalatul pe dinți poate parea ceva banal, insa mulți dintre noi il realizam gresit, riscand astfel sa facem mai mult rau decat bine. In anii 70, au aparut primele recomandari privind durata de doua minute a periajului. Mai tarziu, a aparut recomandarea conform careia este indicat sa folosim periuțe de dinți cu peri moi. Dupa anii 90, studiile au venit cu noi indicații privind timpii ideali de periaj. Dincolo de toate acestea, fiecare dintre noi trebuie sa constientizeze ca igiena orala realizata corect este extrem de importanta pentru a avea, pe termen lung, dinți si gingii sanatoase”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
5 reguli de baza privind spalatul pe dinti
„1. Este suficient sa ne spalam dinții de doua ori pe zi, timp de minimum doua minute?
Da, este suficient, insa doar daca o facem corect. Scopul igienizarii dinților este de a indeparta pe cat posibil bacteriile si fungii de la nivelul suprafețelor dentare. Spre deosebire de dantura intacta, daca avem suprafețe retentive (carii, obturații nefinisate, coroane scurte, zone tocite de smalț, zone de expunere a radacinii dentare, pungi parodontale, aparate dentare, etc.), igiena devine din ce in ce mai laborioasa. De aceea este importanta corectitudinea cu care ne spalam dinții, pentru a scadea factorii de retenție ai placii bacteriene.
2. Miscari corecte de periaj.
Ne putem spala dinții minute in sir, insa nu va fi eficient daca nu respectam miscarile corecte. Acestea trebuie sa urmareasca sensul de crestere a dinților, de la roz spre alb, adica de la gingie catre varful dintelui. Pentru dinții superiori, de sus in jos, iar, pentru cei inferiori, de jos in sus. Miscarea trebuie sa fie similara actului de maturare, adica sa desprinda periuța de pe dinți la capatul ei. Daca miscarea se face in dublu sens, de la cei de sus la cei de jos si inapoi, tot ce facem este sa plimbam placa bacteriana pe dinți, ca la final sa o introducem subgingival. In plus, daca insistam cu peria impotriva sensului de inserție al gingiei, riscam sa declansam retracția gingivala.
Nu trecem nici cu peria orizontal, de la stanga la dreapta, asa cum, din pacate, mulți procedeaza, pentru ca nu ne curațam eficient spațiile interdentare. Si, pentru ca au ca prim punct de contact zona cea mai bombata a dintelui, coletul dentar, au ca efect secundar si tocirea acestuia”, adauga medicul stomatolog Sorina Stroe.
3. Nu ne rezumam doar la periuța de dinți, ci folosim si mijloace suplimentare de igiena orala, pentru ca avem nevoie sa eliminam reziduurile dintre dinți.
In acest sens, nu recomand ața dentara pentru ca ne poate irita sau rani gingia, ci periuțele interdentare, dusul bucal si apa de gura”, recomanda medicul stomatolog Sorina Stroe.
4. Sa spalam corect nu inseamna apasat, utilizand forța excesiva!
Daca folosim peria de dinți manuala, este important sa nu apasam cu putere atunci cand ne spalam dinții. Exista in comerț periuțe cu duritate medie (Medium), care sunt recomandate cata vreme nu le folosim in forța. Atenție! Periuțele cu duritate mare (Hard) nu sunt recomandate pentru dinții naturali, pentru ca, asociind forța cu o duritatea crescuta a perilor, smalțul se “toceste”, se subțiaza, atragand dupa sine sensibilitatea dentara.
5. Nu mai mult de doua periaje zilnic!
Nu recomand mai mult de doua periaje pe zi si niciodata mai repede de 30 de minute dupa ce mancam pentru a nu dezechilibra nivelul ph-ului din gura rezultat in urma masticației!”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).