Desi sunt doua proceduri total diferite, una dintre ele necesara, iar alta optionala, exista oameni care confunda albirea dentara cu procesul de curatare profesionala a dintilor prin detartraj. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explica diferentele dintre cele doua tipuri de proceduri.
Diferentele dintre albirea dentara si curatarea profesionala. De ce multa lume le confunda!
„De cele mai multe ori, oamenii confunda detartrajul, mai exact curatarea profesionala, cu albirea dentara. Este important sa clarificam cele doua manopere din practica noastra curenta, pentru a evita orice confuzii pe viitor”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
Detartrajul e necesar, albirea e optionala
„In primul rand, din punctul de vedere al necesitatii, detartrajul este manopera absolut necesara pe care trebuie sa o efectuam o data sau de doua ori pe an, pentru a elimina depunerile de tartru, care nu dispar cu periuta de dinti, si a ne mentine astfel dintii curati si gingiile sanatoase. Albirea, in schimb, este o procedura estetica pe care pacientii aleg sa o faca pentru a avea dintii intr-o nuanta mai alba, luminoasa”, explica medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce presupune detartrajul
„Mergand mai in detaliu, detartrajul este o procedura prin care indepartam tartrul si, cu ajutorul periajului profesional care se executa la finalul procedurii de detartaj, indepartam si depozitele de placa bacteriana restante. Lasam astfel in urma suprafete dentare netede, lucioase, neretentive. Detartrajul se realizeaza ultrasonic si sub irigatie, astfel ca procedura este confortabila. Senzatia resimtita nu este de durere, ci poate fi mai degraba descrisa ca una de vibratie „enervanta”. Suplimentar si optional, manopera de detartaj si periaj profesional poate fi insotita si de airflow. Mai exact, curatam petele din zonele greu accesibile cu un dispozitiv ce emana un jet puternic de apa cu bicarbonat de sodiu, cu diverse arome placute”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Ce presupune albirea dentara
„Albirea dentara este un proces chimic care se realizeaza cu ajutorul unor geluri pe baza de peroxid de hidrogen. Procesul de albire are loc in profunzimea structurilor dentare (canalicule). Din acest punct de vedere, rezultatul este mai evident in cazul pacientilor tineri, ale caror canalicule sunt mai largi si permit patrunderea gelului de albire mai adanc. Pacientii mai in varsta sunt astfel plasati la polul opus, deoarece au structuri dentare stramtate. Solutia de aplica sub izolare, protejand partile moi de contactul cu gelul de albire, si se mentine maximum o ora la nivel dentar, insa se poate indeparta mai repede in cazul in care apar dureri. Aceste dureri se pot mentine in ziua albirii si sunt controlabile cu ajutorul antiinflamatoarelor. Ele sunt declansate cu precadere de extremele de temperatura, la contactul cu aerul sau alimente fierbinti sau reci. Ele sunt astfel de evitat dupa procesul de albire dentara”, adauga Dr. Sorina Stroe (MG Dental).