Frigul specific iernii ne poate cauza neplaceri inclusiv la nivelul danturii. Cum ultimul lucru pe care ni-l dorim de sarbatori este sa avem dureri care ne strica vacanta, este util sa aflam de ce apar atat de des aceste neplaceri in anotimpul rece si cum le putem preveni. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune ce impact are, mai exact, frigul la nivelul danturii si ce obiceiuri de zi cu zi putem aborda pentru a sta departe de complicatii.
Cum poti preveni durerile de dinti de sarbatori din cauza frigului
”Frigul este resimtit in mod neplacut de noi toti, iar durerea de dinti la contactil cu aerul rece, in mod particular, ne poate strica bucuria de a petrecere sarbatorile in tihna. De ce se intampla acest lucru?
Un prim motiv ar fi faptul ca, in prezenta aerului rece, anumite straturi interne ale dintelui, mai precis ale dentinei, vor manifesta o reactie de contractie. Viteza cu care acest proces se desfasoara este diferita de viteza cu care se contracta smaltul dentar (stratul exterior al dintelui), iar senzatia de disconfort, sensibilitate la rece, apare exact din cauza acestui decalaj.
Un alt motiv al sensibilitatii la rece poate fi tocirea smaltului dentar, care functioneaza ca o armura la nivelul dintelui, protejandu-l, si care se poate toci in trei situatii.
– Bruxismul – scrasnitul din dinti care toceste suprafetele dentare pe care muscam, acestea devenind astfel din ce in ce mai sensibile.
– Din cauza periajului agresiv, se uzeaza smaltul de la nivelul fetelor vestibulare ale dintilor (cele care sunt la vedere)
– Carenta tipica (fiziologica) de vitamina D, care este esentiala pentru sanatatea dentara. In timpul iernii, cand nu avem soare, cantitatea de vitamina D din organism este redusa cantitativ, lasand dintii vulnerabili”, explica medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor (MG Dental).
Ce putem face sa nu ne sensibilizam dintii
”Sunt cateva obiceiuri pe care le putem aborda pentru a limita expunerea la factorii externi care provoaca dureri dentare.
– Evitam sa respiram pe gura. Tot timpul pe nas. Oricum, repiratia orala are, de regula, impact negativ la nivel dentar, nu doar iarna, pentru ca scade fluxul salivar.
– Ne schimbam periodic pasta si periuta de dinti.– Nu folosim perii aspre si nu aplicam forta cand ne spalam pe dinti
– Daca folosim periute electrice, le alegem pe cele cu senzor de presiune, astfel incat sa ne atentioneze daca aplicam presiune prea mare
– Nu folosim paste de albire, bicarbonat, zeama de lamaie sau substante cu efect abraziv
Cel mai important este sa vorbim cu medicul stomatolog, sa ne consulte si sa ne ofere cea mai buna solutie. Asa cum le spun pacientilor mei, orice problema se rezolva mai simplu si mai putin costisitor daca o adresam din timp. Consultul periodic, igiena buna acasa, detartrajul in cabinetul stomatologic si consultul la nevoie reprezinta pasii de baza pentru a avea dinti sanatosi si sa fim feriti de dureri si complicatii”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor (MG Dental).