De ce ne dor dintii cand bem rece sau fierbinte! Ce sanse avem sa scapam de sensibilitatea dentara!
Foarte multi oameni se confrunta cu sensibilitatea dentara si manifesta durere dentara atunci cand consuma alimente reci sau fierbinti. Uneori durerea apare inclusiv cand respiram aer mai rece sau la atingerea dintilor.
Sensibilitatea dentara este o problema neplacuta, care insa are sanse de vindecare daca medicul dentist descopera cauza exacta, iar pacientul respecta recomandarile acestuia. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne dezvaluie care sunt principalele cauze ale sensibilitatii dentare, dar si posibilitatile de tratament.
Obiceiuri care ne distrug smaltul dintilor
„Pentru cei cu dinti sensibili, multe mici placeri ale vietii devin chinuri de-a dreptul! Cea mai frecventa cauza a sensibilitatii dentare este tocirea smaltului. Provocam acest lucru atunci cand ne periem dintii cu forta si depunem presiune prea mare asupra lor. Apoi, deteriorarea smaltului apare si la pacientii care sufera de bruxism, din pricina faptului ca scrasnesc din dinti, constient sau inconstient in timpul somnului. De asemenea, si la cei care prezinta o muscatura incorecta se constata degradarea smaltului dentar, ce duce astfel la sensibilitatea dentara.
Smaltul este ca o armura care protejeaza dintii, el fiind, in general, imun la stimulii termici, fizici, chimici. Atunci cand el incepe sa se subtieze in fata agresiunilor mecanice sus mentionate, dentina, aflata sub smalt, devine tinta stimulilor externi. Astfel apare durerea intrucat doar smatul este proiectat sa faca fata factorilor externi.
Un alt posibil motiv de sensibilitate dentara il reprezinta retractia gingivala, care determina expunerea radacinilor dentare, acoperite cu cement, un alt strat dentar care nu este la fel de dur si rezistent la stimuli precum smaltul”, explica medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Cele mai frecvente cauze ale sensibilitatii dentare
„Putem vorbi de 5 posibile cauze:
- Tocirea smaltului, ca rezultat al periajului agresiv, apasat, cu perii aspre sau periute electrice fara senzor de presiune. Smaltul dentar mai poate fi afectat de folosirea pastelor de dinti abrazive, a bicarbonatului de sodiu sau din cauza bruxismului (scrasnit din dinti) in faze avansate.
- Expunerea radacinilor dentare prin retractia gingivala si osoasa, care apare atat in boala parodontala, cat si din cauza periajul traumatic cu miscare stanga-dreapta in forta sau a folosirii atei dentare in exces si incorect.
- Consumul exagerat de alimente sau bauturi cu pH acid sau carbogazoase. De asemenea, refluxul gastro-esofagian creaza un mediu acid in cavitatea orala.
- Consumul de lichide fierbinti si reci fara pauza intre ele.
- Avem fractura dentara sau carie netratata, ori carie secundara”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe
Posibilitati de tratament
„In functie de cauza, tratamentul se adapteaza situatiei, dupa cum urmeaza:
- Medicul poate recomanda folosirea unor paste de dinti si ape de gura speciale pentru dinti sensibili, cu continut mare de fluor. De asemenea, corectarea obiceiurilor incorecte si indepartarea factorului cauzator.
- Grefe/lambouri gingivale, cu scopul de a aduce nivelul insertiei gingivale acolo unde ii este locul, adica la nivelul jonctiunii smalt-cement – zona de trecere dintre coroana (partea din dinte vizibila in cavitatea orala, acoperita de smalt), si radacina (partea de dinte situata in os si sub gingie, acoperita de cement).
- Limitarea consumului de lichide si alimente cu pH acid, evitarea spalatului pe dinti imediat dupa masa, echilibrarea pH-ului intraoral sau corectia refluxului gastro-esofagian.
- Stoparea obiceiului incorect si impunerea unei pauze intre cele 2 consumuri de lichide de temperaturi diferite.
- Tratamentul problemelor dentare.
Suplimentar se pot folosi produse cu continut si mai mare de fluor sub forma de spume sau geluri ce au gust placut in varietate de arome, care au rolul de a remineraliza substanta dura dentara in timp.
Este important sa ne prezentam la medic de la primele semne de sensibilitate dentara si sa respectam programul de controale regulate. Nu albim dintii acasa cu produse din comert ce nu specifica concentratia si tipul de substanta folosita!”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).