Conform statisticilor, patru din zece romani nu au ajuns niciodata in cabinetul stomatologic. Asta face ca tara noastra sa fie codasa in Europa la capitolul ingrijire si sanatate dentara. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, indica cel mai des intalnite probleme dentare in randul pacientilor din Romania, dar si al celor care nu merg la control.
Romania este, din pacate, o tara in care incidenta problemelor dentare este foarte mare, iar nivelul de igiena si adresabilitate catre medicul stomatolog foarte mic. Asta face ca multi romani sa aiba numeroase probleme la nivelul dintilor si al cavitatii orale. Marea majoritate a acestor probleme apar tocmai pentru ca nu se prezinta la control nici cand au simptomatologie”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
Au gingivita pentru ca nu fac detartraj
Gingivita este foarte des intalnita in randul romanilor din cauza igienei dentare deficitare. Aceste persoane nu merg la dentist pentru a face o curatare profesionala, un detatraj. Am intalnit foarte multi pacienti, inclusiv tineri, care nu facusera niciodata un detartraj. Din aceasta cauza se formeaza placa bacteriana pe suprafata dintilor, in special deasupra si in interiorul gingiei, iar acest fapt duce la inflamarea tesutului gingival. Aceasta inflamare poate sa fie indusa si de administrarea unor medicamente sau de o carenta alimentara. Placa bacteriana se inlatura foarte greu daca doar ne spalam pe dinti si este necesar sa intervina medicul stomatolog, macar de doua ori pe an, ca sa o elimine prin detartraj. Daca nu facem acest lucru, inflamatia devine periculoasa si se poate transforma in boala parodontala, adica riscam sa se retraga gingiile, se slabeste osul care sustine dantura si ajungem astfel sa ne pierdem dintii chiar si la varste tinere”, avertizeaza medicul stomatolog Sorina Stroe.
Întotdeauna este bine să descoperi caria dentară încă din primul stadiu, iar medicul stomatolog să o trateze imediat. Din păcate, prea multe persoane ignoră cariile până când acestea se adâncesc și apare durerea, fenomene inflamatorii și de natură infecțioasă. Atunci când aceste infecții evoluează și nu sunt tratate, de cele mai multe ori se ajunge la agravarea reacțiilor periapicale (de jur împrejurul rădăcinii). În acest stradiu, cariile nu mai pot fi tratate și se compromite și stabilitatea dintelui”, adaugă medicul Sorina Stroe de la MG Dental.
Ajung la boala parodontala si isi pierd dintii
Daca gingiile noastre sangereaza atunci cand ne spalam pe dinti ori sunt sensibile la atingere, si nici atunci nu mergem la dentist, inflamatia gingivala netratata va duce la agravarea bolii parodontale. Se ajunge intr-un stadiu in care boala este greu de tratat si se ajunge la pierderea dintilor prin mobilizare. Odata ce ii pierdem, va trebui sa apelam la implanturi in care sa reconstruim dantura, un procedeu costisitor si de durata in conditiile in care nu mai avem sustinerea osoasa si gingivala puternica”, continua medicul stomatolog Sorina Stroe.
Dinti strambi sau muscatura incorecta
Anomaliile dentoalveolare sunt traduse in limbaj popular prin dinti strambi sau muscatura incorecta. Acestea apar din pricina faptului ca nu am fost la control stomatologic frecvent in perioada copilariei si a adolescentei, cand se formeaza dantura permanenta. Din acest motiv, e important sa ne ducem copiii la medicul stomatolog, sa ii obisnuim cat mai devreme cu acest lucru”, este recomandarea medicului stomatolog Sorina Stroe.
Dinti uzati si fracturati
Alte probleme comune in randul romanilor sunt uzura si fractura dintilor mergand pana la dureri articulare. Acestea sunt cauzate de bruxism, extrem de des intalnit pe fond de stres accentuat”, declara medicul Sorina Stroe.
Sensibilitate dentara
In cazul celor care au o igiena dentara, dar fac un periaj prea agresiv, apare uzura dintilor cu sensibilitate dentara. Daca folosim peria de dinti manual, este important sa nu apasam cu putere atunci cand ne spalam dintii. Exista in comert periute cu duritate medie (Medium), care sunt recomandate cata vreme nu le folosim in forta. Atentie! Periutele cu duritate mare (Hard) nu sunt recomandate pentru dintii naturali. De ce? Pentru ca, asociind forta cu o duritatea crescuta a perilor, smaltul se “toceste”, se subtiaza, atragand dupa sine sensibilitatea dentara”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe de la MG Dental.