Unii oameni tind sa „infrumuseteze” adevarul atunci cand ajung in cabinetul medicului stomatolog. Spre exemplu, ii pot spune acestuia ca nu fumeaza, nu consuma produse nocive pentru sanatatea dentara si au o igiena corecta. Cu toate astea, medicul isi poate da seama daca nu spui adevarul! Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explica de ce nu e bine sa iti minti medicul stomatolog.
„Gura unei persoane reflecta nu doar starea de sanatate orala, ci de multe ori si starea de sanatate generala. Mintindu-ti medicul stomatolog iti faci in primul rand tie un deserviciu. Comunicarea, sinceritatea si increderea in medic stau la baza obtinerii unor rezultate bune. Medicul are nevoie sa stie tot adevarul pentru a putea elabora un plan de tratament corect si eficient in functie de particularitatile fiecarui caz in parte”, explica medicul stomatolog Sorina Stroe.
Minciuni pe care sa nu le spui medicului stomatolog
- „Nu ma doare”
„Durerea se citeste in ochii unei persoane, indiferent de ceea ce spune aceasta. Atunci cand simte durere, corpul intra intr-un mod defensiv. Limba se incordeaza si picioarele se strang. E important ca in timpul tratamentului sa ii spui dentistului daca simti durere. Astfel, el isi adapteaza procedurile si poate folosi un anestezic topic care sa elimine disconfortul”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
- „Nu consum bauturi carbogazoase”
„Acidul din bauturile carbogazoase are un efect negativ asupra dintilor. In timp, duce la tocirea smaltului care serveste drept un strat protector al dintilor. Limonada si citricele fac acelasi lucru, daca sunt consumate cu regularitate. In loc sa minti medicul ca nu ai obiceiuri nocive pentru sanatatea dintilor, mai bine eviti sa le consumi prea des. O poti face bineinteles ocazional, dar nu face un obicei din asta si ai grija sa clatesti bine gura cu apa dupa aceea pentru a indeparta zaharul si acidul care pot ramane pe dinti si eroda smaltul”, adauga medicul stomatolog Sorina Stroe.
- „Nu fumez”
„Este cunoscut faptul ca tutunul pateaza dintii. In plus, o persoana fumatoare se simte dupa miros si dupa posibilele pete de pe degete. Oricat te-ai spala si ai consuma guma de mestecat, mirosul de tutun se simte. Nu il pacalesti asadar pe medic atunci cand ii spui o minciuna, ci te pacalesti pe tine insuti. Fumatul predispune la multe afectiuni grave, asadar ar fi recomandat ca din acest motiv sa iei in calcul renuntarea la viciu. In plus, potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, se pare ca si tutunul de mestecat poate provoca in timp boli ale gingiilor ce duc pana la pierderea dintilor”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
- „Folosesc mijloace auxiliare de igiena orala”
„Periajul dintilor elimina placa bacteriana de deasupra liniei gingiilor, insa mijloacele auxiliare de igiena orala, cum ar fi dusul bucal, ajuta la indepartarea resturilor alimentare dintre dinti si a placii de sub gingie. Astfel, daca gingiile tale sunt inflamate, gingivita poate reprezenta un indiciu ca nu foloseste aceste mijloace auxiliare in mod regulat sau poate ca o faci in mod eronat. Discuta cu medicul despre orice problema, iar el iti va oferi intotdeauna cele mai bune recomandari pentru sanatatea ta”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
- „Nu consum alcool”
„Oamenii care consuma alcool in exces tind sa sufere de sindromul gurii uscate. De ce? Alcoolul afecteaza glandele salivare si contribuie la reducerea cantitatii de saliva. Din nou, minciuna nu este o solutie, ci o piedica in gasirea celei mai bune rezolvari pentru problemele cu care te confrunti”, adauga medicul stomatolog Sorina Stroe.
- „Nu scrasnesc din dinti”
„Bruxismul sau scrasnitul dintilor, asa cum este el cunoscut in termeni populari, lasa urme pe dinti. El aduce dupa sine nu doar tocirea dintilor, ci de multe ori si dureri de cap sau dureri in zona maxilarului. Daca ii spuneti medicului ca aveti aceasta problema, el poate recomanda spre exemplu gutiere. Ea functioneaza ca un amortizor care absoarbe din fortele dezvoltate. In timp, se toceste si se rupe si o vom inlocui. Gutiera devine insa un consumabil mult mai simplu si ieftin de inlocuit decat dintii nostri. In plus, atunci cand strangem din dintii si avem gutiera, vom solicita mult mai putin articulatia temporo-mandibulara”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).