Dintii si cavitatile sinusale sunt interconectate. Sinusurile sunt o serie de camere goale prin care aerul trece inainte de a ajunge in plamani. Scopul sinusurilor este unul neclar. O teorie este ca sinusurilor ajuta la umezirea aerului pe care il inspiram si alta este ca acestea sporesc intensitatea vocii. Oricare ar fi scopul sinusurilor, acestea pot provoca probleme. Bacteriile pot scapa de sub control si pot cauza o infectie. In unele situatii, o infectie a sinusurilor se poate simti ca o durere de dinti. Este mai putin frecventa, dar un abces dentar sau o infectie poate afecta sinusurile.
Diferenta dintre durerea sinusala si durerea dentara
Cariile si infectiile dentare sunt, in general, probleme cauzate de dinti. Dar este important sa ne amintim ca sinusul maxilar poate fi in imediata vecinatate a dintilor superiori. Deci, durerea sinusului maxilar poate mima o durere dentara. Acest lucru este valabil mai ales in lunile de iarna. Un banala raceala sau gripa va poate provoca o presiune intracraniana cu un simptom comun durerilor dentare atunci cand persoana se plimba sau schimba directia capului. Radiografia dentara este unul modurile simple de diagnosticare. Aceasta va arata, in general, un dinte sanatos cu un sinus incetosat.
Infectiile sinusurilor (sinuzitele) pot fi tratate printr-o varietate de moduri, inclusiv umidificatoare, spray-uri nazale, antibiotice, sau decongestionante. Cu toate acestea, dureri dentare ar putea indica o problema serioasa. Astfel, consultarea cu medicul dentist este cel mai bun mod de a va asigura ca nimic nu este grav.
Simptomele sinuzitelor
Sinuzita este cel mai adesea cauzata de un virus si de multe ori dureaza mult timp , chiar dupa ce alte simptome respiratorii au fost tratate. Rar, ciupercile sau bacteriile pot cauza o infectie a sinusurilor. Alergiile, polipii nazali, o infectie dentara sau o deviatie de sept, sunt alte moduri in care sinuzita poate fi declansata.
-Infectia acuts VS Infectia cronica. Sinuzita se ia in considerare ca fiind acuta, in cazul in care dureaza doar o perioada scurta de timp. O infectie acuta este de obicei parte a unei raceli sau alergii comune. In cazul in care infectia sinusurilor dumneavoastra continua pentru o perioada mai mare de opt saptamani, sau continua sa reapara, sinuzita este considerata o infectie cronica. Simptomele sunt de cele mai multe ori comune intre sinuzita acuta si cea cronica. Cel mai bine este sa consultati medicul dumneavoastra pentru a beneficia de tratament.
– Durerea. Este cel mai comun simptom al sinuzitei. Inflamatia sinusala poate duce la dureri suparatoare. Durerea poate iradia inspre frunte, nas, ochi sau spre maxilarele superioare.
– Decongestionarea sinusala. Cand sinuzita este prezenta se poate observa o scurgere a unui lichid galben-verzui. Acesta este lichidul ce dreneaza prin orificiile sinusale. Decongestionarea se poate face, de asemnea, si prin faringe . Termenul pentru acest lucru este drenajul postnazal.
– Congestia. Infectia va duce la o acumulare de mucus in orificiile nazale. Acest lucru va restrictiona respiratia aparand disconfortul si imposibilitatea de a respira pe nas. De asemenea, poate aparea un gust si un miros neplacut.
– Durerea de cap. Presiunea constanta si inflamarea mucoasei sinusale poate cauza o durere de cap masiva. Aceste dureri pot iradia spre urechi, mimand durerea dentara. Dureri de cap sunt accentuate dimineata deoarece in timpul noptii s-au acumulat fluide in cavitatile sinusurilor. Este posibil sa apara, de asemenea, o inrautatire a durerii de cap atunci cand temperatura se schimba brusc.
– Tusea. Poate irita gatul pentru o lunga perioada de timp datorita drenarii lichidului intrasinusal. Acest lucru poate duce la o tuse persistenta si enervanta. O tuse sinusala este deosebit de agravanta, deoarece aceasta tinde sa se accentueze pe timp de noapte, ceea ce face somnul dificil. Dormitul in pozitie verticala poate ajuta la reducerea frecventei si intensitatii tusei dumneavoastra.
– Durerea de gat. Drnajul postnazal si tusea pot duce la un gat iritat si dureri. Desi poate incepe ca un prurit enervant, se agraveaza ulterior. In cazul in care infectia dureaza cateva saptamani sau mai mult, mucusul poate irita si inflama gatul, rezultand o durere in gat suparatoare.
Cereti sfaturi medicale
Radiografia poate fi cel mai simplu mod de a determina sursa durerii (durere dentar sau o infectie a sinusurilor). Daca observati schimbari la nivelul sinusurilor sau acuzati dureri dentare, prezentati-va de urgenta la medicul dentist. Cu cat acestea sunt diagnosticate din timp, cu atat dumneavoastra va veti simti mai bine si nu veti mai acuza dureri.
Dr. Stefan Iordache
MGMedical