Albirea dentara este unul dintre cele mai cunoscute si mai in voga procedee de estetica dentara, fie ca o realizam acasa ori in cabinetul stomatologic. Cat de mult dureaza insa efectul? Aflam de la medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, cum se realizeaza acest tip de tratament, la ce rezultate trebuie sa ne asteptam si ce putem face pentru a le mentine pe termen cat mai lung.
„Albirea dentara este o procedura la mare cautare, asa cum orice imbunatatire in plan estetic ne face sa fim mai siguri pe noi, astfel avand rezultate mai bune in toate domeniile vietii noastre. Albirea se poate realiza fie acasa, fie in cabinetul medicului stomatolog”, explica medicul stomatolog Sorina Stroe
Albirea dentara acasa
Cum se realizeaza?
„Acasa, albirea dentara se realizeaza cu ajutorul unor gutiere in care vom aplica gelul de albire sau care vin prefabricate cu gelul inclus. Pacientul aplica gutierele zilnic, cateva ore, timp de 1-2 saptamani. In principiu, acest proces se incheie atunci cand pacientul este multumit de rezultat. Pe perioada tratamentului de albire pot aparea sensibilitati dentare usoare. Daca acestea se intensifica, atunci este cazul sa discutam cu medicul dentist curant. De altfel, intotdeauna e bine sa cerem sfatul dentistului pe acest subiect”, dezvaluie medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce tip de albire este bine sa evitam?
„Sunt de evitat produsele ce se gasesc pe piata sub forma de benzi, pixuri si chiar sisteme de albire acasa cu mini lampi de intensificare. Pe aceste produse, in marea lor majoritate, nu sunt specificate concentratia si tipul susbstantei de albire utilizate. Acesta este motivul pentru care eu nu recomand utilizarea lor. Mai mult decat atat, am intalnit multi pacienti care, dupa ce au folosit astfel de sisteme, au ramas cu sensibilitati care s-au mentinut pe termen lung. Nu mai puteau sa consume lichide calde/reci/acidulate”, adauga medicul stomatolog Sorina Stroe.
Albirea dentara in cabinet
Cum se realizeaza?
„Albirea in cabinet se face intr-o singura sedinta care dureaza maximum o ora, in functie de concentratia produsului. Ea poate fi facuta cu sau fara laser, acesta avand rolul de a intensifica actiunea gelului”, spune Sorina Stroe.
La ce rezultate sa ne asteptam? „Prefer intotdeauna sa mentin asteptari realiste in randul pacientilor mei. De aceea, le explic de fiecare data ca nu putem avea garantia exacta a cate nuante se vor albi dintii post tratament. Statistic, cu cat pacientii sunt mai tineri (ceea ce inseamna ca structura interna a dintilor, a canaliculelor dentinare este mai larga si permite ajungerea gelului de albire cat mai in profunzime), cu atat rezultatele sunt mai evidente. Insa, cu cat inaintam in varsta, aceste structuri interne dentare sufera modificari, se stramteaza, permitand astfel mai putin gelului sa ajunga in profunzime si dand un efect mai putin evident”, explica medicul stomatolog Sorina Stroe.
Cat se mentine rezultatul?
„De asemenea, la capitolul asteptari realiste, le mentionez intotdeauna pacientilor mei ca albirea dentara nu este un proces ‘pe viata’. In timp, dintii se vor colora. Durata de viata a rezultatului depinde mult de obiceiurile pacientului. Daca este fumator, daca consuma cafea sau ceai. Toti acestia sunt factori care contribuie la scaderea timpului de mentinere a rezultatului”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce facem dupa tratamentul de albire?
„Esential dupa un tratament de albire dentara, indiferent ca a fost facut acasa ori in cabinet, este sa NU consumam lichide colorate timp de 7 zile. Procesul de albire este in fapt un proces de deshidratare a dintelui. In urma albirii, in urmatoarele cateva zile, dintii se rehidrateaza din saliva. Sigur ca daca acolo intalnim agenti coloranti, rezultatul va avea de suferit. Practic, consideram rezultatul stabil la 7 zile post tratament. Atentie! Vinul alb este galben ca si nuanta, sa nu ne lasam pacaliti de denumiri!
Pentru pacientii dependenti de cafea, recomand ca macar primele zile sa nu consume deloc cafea. Apoi, daca dorinta este foarte mare, sa o consume cu paiul, evitand astfel pe cat posibil contactul direct cu dintii. Si sa se spele pe dinti ulterior.