Daca aveti un dinte distrus sau traumatizat, extractia poate sa nu fie singura optiune. De fiecare data cand este posibil este de preferat sa va salvati dintele, deoarece dintii lipsa pot avea efecte negative asupra increderii in sine, asupra masticatiei, asupra sanatatii generale si asupra alinierii celorlalti dinti. Iata procedurile alternative pentru extractia dentara daca vreti sa va pastrati un zambet natural si frumos.
Salvati-va dintii prin tratament endodontic
Tratametul endodontic este cea mai cunoscuta alternativa la extractia dentara.
El trateaza pulpa dentara care este un tesut moale aflat in interiorul dintelui, care este format din nervi, vase de sange si tesut conjunctiv, si care hraneste radacina dintelui in timpul dezvoltarii acestuia. Cand dintele este dezvoltat complet, pulpa acestuia se poate extirpa fara a afecta dintele care primeste hrana de la tesuturile inconjuratoare. Cariile dentare, interventiile dentare repetate, fisurile, fracturile, traumele cauzate de accidente, coroanele concepute gresit pot determina inflamatii si infectii ale pulpei dentare. Tratamentele endodontice (de canal) trateaza pulpa bolnava, prevenind durerile mari si abcesele prin indepartarea acesteia din sistemul endodontic. Spatiul rezultat este curatat, dezinfectat, slefuit pentru a i se da o anumita forma si sigilat pentru a preveni eventuale viitoare infectii. Dintele este apoi restaurat printr-o obturatie sau o coroana pentru a reveni la forma normala si a fi pus in functiune. Dupa un tratament endodontic, dintii pot rezista pe arcada o viata intreaga, fara a mai fi necesara inca o interventie.
Salvati-va dintii prin chirurgie endodontica
O alta alternativa a extractiei o reprezinta chirurgia endodontica, una din cele mai populare interventii fiind apicoectomia sau rezectia apicala, realizata atunci cand un proces inflamator sau infectios continua sa se raspandeasca in os dupa un tratament de canal. Un specialist endodont indeparteaza zona infectata si uneori o parte din radacina si apoi sigileaza varful radacinii. Este o procedura sigura, nedureroasa , facuta cu anestezie locala. Nu exista complicatii severe, iar osul se vindeca in cateva luni.
O alta procedura sofisticata de chirurgie endodontica pentru salvarea dintilor este replantarea. Aceasta implica indepartea tesuturilor infectate dentare in afara cavitatii bucale. Dupa tratament, un endodont replanteaza dintele curatat in alveola.
Alte optiuni mai sunt separarea dintelui pe jumatate si extragerea radacinii infectate, interventie care se numeste premolarizare.
Chirurgia endodontica este benefica in urmatoarele situatii:
-pentru diagnosticarea si tratamentul infectiilor radiculare, fracturilor minore si canalelor foarte mici care nu se vad pe radiografie, dar care totusi determina aparitia semnelor radiologice;
-pentru curatarea, tratarea si sigilarea canalelor prea inguste pe care instrumentele endodontice nu reusesc sa patrunda;
-pentru tratarea dintilor care nu se vindeca sau care dezvolta infectii dupa un tratament de canal;
-pentru tratarea radacinilor afectate si a suportului osos al dintilor.
Alte modalitati pentru a va salva dintii afectati de infectii
Medicatie:
Unii pacienti iau calmante pentru a elimina durerea dentara si alte simptome in loc sa recurga la extractie. Acest lucru nu trateaza problema in sine ci doar elimina simptomele. Este posibil sa tratam anumite infectii cu antibiotice. Totusi este recomandat consultul unui specialist pentru a alege varianta cea mai potrivita pentru problema pe care o aveti.
Tratamentul precoce al bolii parodontale:
Pentru persoanele cu boala parontala incipienta, pierderea dintilor este inevitabila daca boala parodontala nu este tratata si se cronicizeaza. Diagnosticul si tratamentul precoce reprezinta cea mai buna metoda pentru prevenirea pierderii dintilor ca urmare a bolii parodontale.
Pe langa procedurile endodontice, mentinerea unei igiene orale corecte este cea mai buna metoda pentru salvarea dintilor de la extractie sau orice procedura restaurativa. Igiena dentara corecta inseamna periajul dentar minutios, cel putin de doua ori pe zi, folosirea atei dentare, o dieta sanatoasa si controalele stomatologice regulate. Aceasta rutina previne in primul rand aparitia problemelor dentare , si astfel si necesitatea unui tratament de canal sau a unei extractii. De asemenea, asigura sanatatea dintilor dumneavoastra pentru mult timp si intarzie pierderea lor.
Daca este prea tarziu pentru salvarea dintilor si extractia este inevitabila, inlocuirea dintilor extrasi cu implante sau prin alte proceduri este cea mai buna metoda de a evita efectele negative produse de lipsa lor.
Concluzii:
Este important sa vizitati medicul dentist cu regularitate pentru controlul stomatologic. Acest lucru va contribui la prevenirea problemelor discutate mai sus. Mentinerea sanatatii orale va duce la o viata plina de zambete.
Dr. Ioana Valsan
MG Dental