Din ce in ce mai multi oameni aleg sa fie vegetarieni sau vegani, fie din motive de sanatate, fie din motive etice. Intrucat nu mai consuma proteina animala, care este o sursa foarte buna de vitamine si minerale esentiale, apare intrebarea daca vegetarienii dezvolta un risc mai mare de aparitie a problemelor de sanatate orala. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, raspunde pe intelesul tuturor la aceasta intrebare.
„A deveni vegetarian este o tendinta din ce in ce mai des intalnita in ultimii ani. Sigur ca aceasta optiune este perfect in regula, cat timp este calauzita de un medic nutritionist. E foarte important ca, atunci cand facem acest pas, sa ne asiguram ca avem un aport zilnic al tuturor nutrientilor esentiali. Impactul, in caz contrar, are rasunet in intregul organism, inclusiv la nivel dentar, unde pacientii devin mai predispusi la boala parodontala si la demineralizare”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
De unde luam vitaminele?
„Principalele carente la care ne expunem sunt cele de vitamina B (B2, B12), vitamina D, calciu. Sigur ca le putem lua si din fructe si legume, insa sunt importante cantitatile pentru ca la final sa atingem echilibrul recomandat.
Vegetarienilor le sunt recomandate si suplimentele de vitamine si minerale, insa, iarasi, sub indrumarea unui nutritionist. Administrate in mod eronat, ele pot face mai mult rau decat bine”, explica Sorina Stroe.
De unde ne luam calciu?
„Produsele lactate sunt o sursa excelenta de calciu, un mineral care ajuta la sanatatea dintilor si a oaselor. In timp ce lacto-vegetarienii mananca de obicei si oua si lactate, veganii evita toate produsele de origine animala. Acestia trebuie sa introduca in alimentatia lor legume cu frunze verzi, broccoli si tofu”, este de parere medicul stomatolog Sorina Stroe.
Vitamina D
„Organismul are nevoie de vitamina D pentru asimila calciu. Nivelurile scazute de vitamina D pot duce la aparitia afectiunilor gingivale si la pierderea dintilor. Vegetarienii pot obtine doza zilnica recomandata consumand galbenusuri de ou gatite sau consumand lapte. Veganii si vegetarienii deopotriva pot cauta si alte surse de vitamina D, cum ar fi ciupercile, laptele de soia, sucul natural de portocale ori cerealele imbogatite. Petrecerea timpului in aer liber poate de asemenea ajuta corpul sa produca vitamina D in mod natural”, explica medicul stomatolog Sorina Stroe.
Mai putina saliva si mai acida
„Un alt impact la nivel oral este asupra fluxului salivar care, in cazul vegetarienilor, este mai scazut. Este un aspect nefavorabil, in sensul ca saliva are un rol important protector asupra dintilor. De asemenea, anumite studii arata ca PH-ul salivar ar fi mai acid, ceea ce accelereaza procesul de demineralizare al dintilor”, adauga medicul stomatolog Sorina Stroe.
Zaharuri din fructe
„De asemenea, de luat in calcul este faptul ca vegetarienii consuma in general mai multe zaharuri din fructe. Daca nu avem grija sa introducem in dieta noastra zilnica si grasimi bune care sa echilibreze glicemia si sa trimita vitamine la locul tinta – celula, apare riscul unor dezechilibre metabolice”, mai declara medicul stomatolog.
Concluzii
„Ca si in multe alte contexte, este necesara o atentie sporita la categoriile de varsta extreme (copii, adolescenti si varstnici), ei fiind mai expusi in cazul unui plan nutritional dezechilibrat. E important ca toti oamenii, indiferent de situatie, sa faca o vizita la dentist la fiecare 6 luni, astfel incat orice problema sa poata fi identificata din timp si rezolvata in maniere minim invazive”, recomanda medicul stomatolog Sorina Stroe.
Asistent UNIV. Dr. Sorina Stroe Mihai