Parodontoza este denumita si boala dintilor frumosi, intrucat nu se remarca prin semne vizibile la nivelul smaltului danturii, asa cum se intampla in cazul cariilor. Nedetectata la timp si fara a fi tinuta sub control, ea afecteaza tesuturile de sustinere ale dintelui, gingia, ligamentele, si, prin inflamatii repetate si progresive, va afecta osul, dintii pierzandu-si sustinerea.
De ce apare parondontoza si care sunt etapele acesteia, ne explica medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor.
„Boala parodontala sau boala gingiilor, asa cum este ea cunoscuta de multi dintre oameni, reprezinta de fapt un grup de afectiuni cu aceleasi rezultate: inflamatia gingiilor (gingivita), distrugerea ligamentului parodontal, afectarea osului de sustinere si, in cele din urma, pierderea dintilor. Oricine dezvolta gingivita in lipsa unor bune obiceiuri de igiena orala. Cu toate astea, putem evita ajungerea in etape mai avansate ale bolii urmand indeaproape sfaturile dentistului si mergand periodic la controale.
Dintre pacientii care dezvolta forme avansate de boala parodontala, studiile arata ca 70% dezvolta o forma cronica a bolii care se agraveaza pe masura ce pacientul inainteaza in varsta. Ceilalti 30% dezvolta diferite forme de boala parodontala. Unele sunt mai mult, iar altele mai putin rapid progresive, afectand in general persoane de varste mai tinere. Acestea sunt, in general, asociate cu existenta unor bacterii daunatoare si cu un sistem imunitar deficitar”, explica medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Stadiile bolii parodontale
„Stadiul 1: Gingivita, atunci cand avem inflamatie a gingiilor fara pierderi osoase
Stadiul 2: Inflamatie a gingiilor si a tesuturilor inconjuratoare care poate duce, in timp, la pierderea osoasa.
Stadiul 3: Parodontoza moderata si avansata care duce la pierderea osoasa si, prin consecinta, la pierderea dintilor.
Daca afectiunea este diagnosticata si tratata in prima etapa, pierderea dintilor poate fi preveinta. Cu cat este insa descoperita mai tarziu, sansele de reusita ale tratamentului scad considerabil”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Inflamatia reprezinta reactia sistemului imunitar impotriva bacteriilor
„Sistemul imunitar reprezinta modalitatea organismului de a se proteja impotriva bolilor. Unul dintre raspunsurile defensive majore mediate de sistemul imunitar este inflamatia gingiilor, de obicei primul semn al bolii parodontale care trebuie observat.
Aceasta inflamatie este, de fapt, dovada faptului ca sistemul imunitar lucreaza, incercand sa izoleze bacteriile cauzatoare de boli si sa previna raspandirea lor in alte parti ale corpului.
Din pacate, sistemul imunitar al organismului poate fi influentat de o serie de factori, mostenirea genetica fiind unul dintre cei mai importanti. Anumite grupuri de oameni mostenesc din familie gene care ii pot predispune la boli parodontale si alte boli inflamatorii”, adauga medicul stomatolog Sorina Stroe.
Semnele bolii parodontale
„Boala parodontala debuteaza, in cele mai multe cazuri, cu gingivita. Gingiile se inrosesc, se umfla si sangereaza la stimuli usori, cum ar fi periajul dentar sau folosirea atei dentare. Trebuie sa retinem in primul rand ca sangerarea gingiilor nu este normala si ar trebui sa ne trimita de urgenta la medicul stomatolog.
Respiratia urat mirositoare si gustul neplacut din gura sunt, de asemenea, frecvent asociate cu boala parodontala.
Pe masura ce boala progreseaza, gingiile incep sa se retraga, expunand suprafetele radacinilor si astfel apare sensibilitatea dentara. Gingia incepe parca sa se desprinda de dinte si apar acele buzunare pe care medicul le poate observa in timpul unui consult stomatologic. In timp, este afectat tesutul osos care sustine dintii.
Formarea abceselor, a pungilor de puroi, poate fi si ea un semn de boala parodontala. In cele din urma, slabirea dintilor face ca mancatul sa devina din ce in ce mai dificil si inconfortabil”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Exista sanse sa ne salvam dintii?
„Daca aveti boala parodontala, nu totul este pierdut. Dintii nostri au fost ganditi sa reziste pe tot parcursul vietii noastre, daca avem grija de ei asa cum trebuie. Diagnosticul timpuriu si tratamentul bolii parodontale sunt esentiale. De asemenea, pe langa ceea ce facem in cabinet, pacientul trebuie sa isi formeze obiceiuri sanatoase, sa respecte recomandarile de periaj zilnic al dintilor, sa foloseasca mijloace auxiliare de igiena orala si, recomandat, sa renunte la fumat”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe.