Boala parodontala afecteaza aproape jumatate din persoanele cu varsta de peste 30 de ani si se manifesta prin deteriorarea structurilor care sustin si fixeaza dintii la nivelul osului, totul pornind de la un dezechilibru bacterian din cavitatatea orala.
Desi nu exista inca un tratament pentru a o stopa, ea poate fi totusi tinuta sub control prin interventia periodica a medicul stomatolog. In caz contrar, va duce in timp la pierderea dintilor sau chiar la afectiuni asociate grave. Din pacate, studiile arata ca boala parodontala poate fi transmisa de parinti mai departe copiilor. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explica de ce se intampla acest lucru.
„In familie impartim totul: masa, tacamurile, paharele, toaletele si, din pacate, si bacteriile. Flora orala microbiana a adultilor s-a dovedit a fi determinanta si in flora microbiana a copiilor lor. De aceea, copiii adultilor care sufera de boli parodontale sunt mai expusi imbolnavirii parodontale, chiar si in cazurile in care igiena copilului este tratata cu multa atentie. Prin urmare, este foarte important ca, stiind acest istoric in familie, toti membrii acesteia sa fie monitorizati periodic de dentist si sa se apeleze la mijloace de preventie sau de tratament in fazele cat mai incipiente”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
Copiii sunt afectati din primii ani de viata
„A fost realizat recent un studiu care compara copii provenind din familii fara boala parodontala cu cei care provin din familii in care se regaseste aceasta afectiune. S-a descoperit ca, la copiii care proveneau din familii cu boala parodontala, colonizarea bacteriana subgingivala a aparut la varste mult mai mai fragede. Bineinteles, asta nu inseamna ca, orice am face, acesti copii vor dezvolta in timp boala parodontala, insa ar trebui sa ne aminteasca permanent cat de importanta e igiena corecta si riguroasa si sa mergem la consult atunci cand apare cea mai mica problema sesizata, de exemplu sangerarea gingiilor sau retractia acestora”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Boala parodontala poate aparea si la copiii cu o igiena dentara riguroasa
„Intr-un alt studiu, au fost colectate probe din biofilmul subgingival de la 18 pacienti cu istoric de boala parodontala agresiva si de la copiii lor, cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani, prin comparatie cu alti 18 pacienti sanatosi clinic. Astfel, copiii celor cu istoric al acestei afectiuni orale prezentau cantitati mai mari din bacteriile cele mai agresive care determina aparitia bolii parodontale, chiar si in conditiile unei igiene foarte atente”, adauga medicul stomatolog Sorina Stroe.
Mama, mai pasibila sa fie transmitatorul dominant in familie
„Specialistii vor derula urmatoarele studii si intentii de promovare a profilaxiei bolii parodontale pe femei insarcinate, intrucat parerile sunt ca mama este mai pasibila sa fie transmitatorul dominant in familie. Se spera ca, odata ce incepem controlul si tratamentele aferente inca din perioada sarcinii, prevalenta bolii parodontale la copiii celor cu istoric de parodontoza sa scada”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).