Dintii deteriorati, fie din cauza cariilor ori fracturati, ne afecteaza nu doar din punct de vedere estetic, dar si functional si necesita o interventie aparte din partea medicului stomatolog.
Atunci cand deteriorarea danturii este avansata, tratamentele clasice, de obturatie din compozit, nu reprezinta o solutie de durata. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explica de ce nu este suficienta simpla obturatie din compozit, asa-numita plomba, atunci cand avem dintii deteriorati, si ce sanse avem sa refacem dantura fara sa apelam la implant.
„Cariile netratate se agraveaza si se maresc din ce in ce mai mult, pe masura ce timpul trece. Chiar si dupa ce sunt tratate (curatate), lasa in urma defecte mari de substanta. In acest caz, daca vom realiza obturatii din compozit (daca punem plomba, in termeni populari), avem mari sanse sa se fractureze destul de repede, mai ales daca dintii pe care i-am tratat se afla pe zona laterala, unde sustin forte masticatorii mari (unde mestecam, de regula, mancarea).
Odata fracturat, un dinte cu o obturatie de mare volum va avea nevoie de o obturatie noua, de tratament de canal sau chiar extractie, daca linia de fractura s-a dus in adancime. Intotdeauna este de preferat sa salvam dintii naturali, astfel ca este indicat sa procedam altfel cu dintii cu grad mare de deteriorare”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Piesele protetice, mai durabile decat plomba clasica
“Atunci cand avem de a face cu un dinte deteriorat, care trebuie salvat, este necesar sa il reconstruim in asa fel incat sa fie rezistent in timp. In acest caz, apelam la inlay-uri sau onlay-uri, piese protetice din ceramica sau zirconiu, care sunt mult mai rezistente mecanic si stabile in timp.
Acestea se realizeaza in baza unei amprente si au timp de executie similar cu cel necesar realizarii unei coroane. Sunt, practic, “plombe” de laborator, si ajuta la reconstructia dintelui, fara a fi nevoie sa construim o coroana integrala.
Desigur, daca gradul de deterioare al dintelui este foarte mare, indicatia va fi de coroana de invelis, atunci cand nu mai avem mai deloc pereti integri.
In cazul acestor inlay-uri sau onlay-uri, incrustatiile sunt mai longevive. Desi prezinta un cost similar cu cel al coroanelor, sunt de preferat atunci cand vrem sa pastram partea intacta a dintelui deteriorat”, adauga medicul stomatolog Sorina Stroe.
Care este diferenta intre inlay si onlay?
“Inlay-ul si onlay-ul sunt proteze construite in laboratorul dentar in urma unei amprente luate de medicul stomatolog.
Diferenta consta in locul si modul in care se aplica.
Inlay-ul se aplica la mijlocul suprafetei ocluzale a dintelui, daca avem zona dintre cuspizii dintelui afectata.
Onlay-ul reconstruieste dintele daca avem o parte laterala distrusa, mai exact unul sau mai multi cuspizi, sau chiar intreaga suprafata de contact a dintelui.
Putem alege, la recomandarea medicului, intre proteze realizate din ceramica sau zirconiu, pentru un aspect cat mai natural si pentru durabilitate. Exista si varianta din compozit, mai accesibila ca pret, dar care nu are o durata de viata atat de mare, existand riscul de fractura si posibilitatea aparitiei unei carii secundare la interfata dinte-plomba.
Inlay-urile si onlay-urile ofera rezistenta si durabilitate, comparativ cu simpla obturatie din compozit, dar si o inchidere marginala mai buna. Ne ajuta astfel sa reconstruim dintele intr-o maniera ideala din punct de vedere estetic si functional”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).