Copiii adora sa consume dulciuri, iar fascinatia fata de gustul lor este o preferinta inradacinata biologic, cu care ei se nasc. Stim insa ca zaharul continut in aceste produse ataca smaltul dintilor si duce la aparitia cariilor.
Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne ofera cateva sfaturi de care parintii ar putea tine cont daca isi doresc sa ii tina departe pe cei mici de problemele dentare
Consumul de dulciuri, la modul general, este nociv dinților, cu atat mai mult in cazul dinților copiilor, deoarece igiena lor dentara nu este atat de riguroasa precum cea a adulților. In plus, dinții copiilor sunt mici, cu strat subțire de smalț, nu la fel de rezistent in fața mediului acid creat de alimentele dulci, explica medicul stomatolog Sorina Stroe.
Alternative sanatoase la dulciuri
Cum evitam supararile si frustrarile aferente refuzului in momentul in care copilul cere dulciuri? In primul rand, de fiecare data trebuie sa ii oferim alternative, astfel incat cel mic sa nu simta ca a fost refuzat. Sigur ca o ciocolata va fi mereu mai dorita decat un mar, dar un fruct poate fi una dintre alternativele indicate. Ideal ar fi sa ii obisnuim pe cei mici cu variante sanatoase inca din primii ani de viata. Mai tarziu, in functie de varsta copilului si de capacitatea lui de intelegere, e bine sa ii explicam de ce un mar ii face mai bine decat un desert plin de zahar.
Alternative care satisfac pofta de dulce si cu care ii putem invata pe copii inca de mici ar putea fi:
- Cuburi de mar sau mango
- Unt de arahide pe paine integrala
- Iaurt grecesc cu fructe
- Ciocolata neagra
- Inghetata naturala din banane inghetate si unt de arahide
- Budinca de chia cu miere si fructe
- Mere sau pere coapte cu scortisoara si sirop de artar
- Ocazional, le putem oferi si dulciuri, dar cu moderatie!
Copiii pot primi ocazional si dulcele dorit, insa intotdeauna intarind ideea ca asta nu inseamna ca va primi din nou maine sau saptamana viitoare.
Trebuie sa ințelegem ca refuzul constant nu aduce niciun beneficiu, pentru ca, la un moment dat, copilul va creste si va ajunge sa primeasca dulciuri si in situații in care noi nu ii suntem poate alaturi.Un copil caruia i s-a interzis mereu consumul va fi foarte incantat si va avea acea tendința sa abuzeze, avand in sfarsit ocazia mult dorita. Nu degeaba se spune ca moderația este cheia succesului, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
O alta metoda de a evita discutii inutile si neplacute este sa le explicam adultilor cu care interactioneaza copilul ca nu ne dorim sa ii ofere dulciuri.
Ii invatam sa se spele riguros pe dinti, indiferent ca mananca sau nu dulciuri
Pe langa faptul ca le explicam, pe intelesul lor, de ce nu este bine sa consume multe dulciuri, este foarte important sa ii invatam sa aiba grija de igiena lor dentara, inca de la varste fragede. Le explicam ce se intampla la nivelul dintilor dupa ce mananca si de ce este bine sa ii curete cu periuta de dinti cel putin de doua ori pe zi.
Este important sa spalam copilul pe dinți inca de la apariția primului dinte, iar inainte de acest prag, sa ii igienizam frecvent gingiile inca din primele saptamani de viața. Dupa apariția primului dinte, este indicat sa mergem cu micuțul la dentist pentru ca specialistul sa analizeze situația danturii. Il vom obișnui in acest mod și cu vizitele la stomatolog, recomanda medicul stomatolog.
Cum se spala corect dintii copiilor
Medicul stomatolog ii va invata pe cei mici tehnicile de periaj pe care, la inceput, le vor putea urma in tandem cu parintii lor. Dupa varsta de 4 ani se va putea folosi si dusul bucal, al carui jet va curata mai bine spatiile interdentare, diminuand mult riscul aparitiilor cariilor in acele zone.
Sa tinem cont ca, de la 4 ani, apare spatierea dentara, intrucat maxilarul si mandibula cresc in dimensiuni, iar dintii raman la fel de mici ca inainte. Apar astfel spatiile mai mari interdentare ce favorizeaza aparitia cariilor.
Exista metode distractive care ne ajuta sa le explicam copiilor cum au de suferit dintii daca nu sunt curatati corect zilnic. Spre exemplu, se gasesc in comert revelatori de placa dentara, sub forma de pastile de supt ce contin coloranti. Ei coloreaza placa dentara in locurile in care aceasta ramane neindepartata. Astfel, copilul vede unde trebuie sa insiste cu periajul, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe.