Desi dintii care se misca sunt mai des intalniti la copii, atunci cand se face tranzitia de la cei de lapte la cei permanenti, nici adultii nu sunt feriti de aceasta problema. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune de ce se intampla acest lucru, ce afectiuni se pot ascunde in spate si ce este de facut pentru a salva dintele problematic, dar si pe cei din vecinatatea lui.
„Mai intai de toate, trebuie sa mentionam ca, indiferent de cauze, mobilitatea dentara este un semnal de alarma care ar trebui sa ne trimita de urgenta la un consult de specialitate. Ne adresam astfel medicului dentist curant, iar solutiile difera in functie de cauza,”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce facem cu dintele care se misca dupa un traumatism
„Mobilitatea dentara poate aparea in urma unui traumatism: cazatura, lovitura, impact puternic, accident etc . De cele mai multe ori, in functie de gravitatea cazului, medicul va incerca in prima faza imobilizarea dintelui/dintilor afectati, incercand sa-l determine sa se stabilizeze si, astfel, sa-l conserve pe arcada. Daca este irecuperabil, solutia va fi, evident, extractia acestuia.
Chiar in situatiile extrem de grave, cand s-a produs avulsia dintelui (adica iesirea acestuia din alveola dentara, practic extractia naturala), se poate incerca replantarea acestuia in anumite conditii: pacientul ajunge foarte repede la medic si nu dezinfecteaza sau degreseaza dintele, conservandu-l in ser fiziologic. Desi la adulti rata de reusita este mica, la copii este mare. Deci, nu uitati, daca va aflati intr-o astfel de situatie mai ales cu copilul, nu folositi spirt sau apa oxigenata, ci doar ser fiziologic (se gaseste in orice farmacie), si mergeti de urgenta la medic pentru ca exista sanse!”, declara medicului stomatolog Sorina Stroe.
Dintele care incepe sa se miste fara sa-l fi lovit
„Daca mobilitatea apare cumva peste noapte si se asociaza cu o senzatie de presiune/durere la nivelul varfului radacinii, resimtita la presiunea pe gingie, cel mai probabil dintele respectiv trebuie drenat endodontic pentru a se elimina secretiile aflate sub presiune in canalul radicular. Acest lucru se intampla frecvent in cazul dintilor vitali ce sufera, in timp, un proces de necroza, mai ales sub obturatiile adanci”, explica medicul stomatolog Sorina Stroe.