Computer Aided Smile Design (CASD)
Practica dentara este din ce in ce mai strans legata de tehnologia informatiei.
Motivul principal este extrem de simplu: Precizia restaurarilor obtinute prin metode asistate de calculator.
Tehnicile CAD/CAM (Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing) sunt din ce in ce mai accesibile atat ca pret cat si ca grad de utilizare datorita interfetelor din ce in ce mai user-friendly care implica existenta unor cunostinte in domeniul IT nu neaparat foarte avansate.
Primele institutii medicale dentare care au utilizat in practica zilnica metode CAD/CAM au fost laboratoarele de tehnica dentara, care au avut in acest fel o crestere substantiala si foarte eficienta a preciziei, aspectului si rezistentei lucrarilor dentare executate.
Metoda este foarte simpla: modelul de lucru era introdus intr-un scanner 3D capabil sa reproduca virtual dimensiunea, forma si dispunerea dintilor pacientilor, model 3D pe care erau construiti ulterior dintii artificiali cu ajutorul computerului, si confectionati efectiv de o masina de prelucrat prin aschiere care lucreaza in mai multe axe, sau prin sinterizare cu laser.
Aparitia scanerelor intraorale capabile sa preia imagini 3D direct in gura pacientilor , fara a mai fi nevoie de amprentare prin metode conventionale a determinat introducerea programelor specializate de computer si in cabinetele dentare.
Citeste mai mult despre SCANNER INTRA-ORAL. Aici
Acest fapt a declansat imbunatatirea calitatii muncii noastre, ca medici dentisti in toate domeniile si nu in ultimul rand in estetica dentara.
Estetica dentara, fiind in esenta obtinuta prin realizarea unor restaurari care urmeaza un set de reguli matematice care definesc formele, proportiile si modul in care sunt dispusi tridimensional dintii in timpul unui zambet, este una dintre cele mai logice aplicatii ale tehnologiei informatiei in medicina dentara.
In acest sens diverse softuri specializate capabile sa integreze fotografii 2D cu date 3D sau chiar realizarea unei scanari 3D a figurii pacientilor pot fi de un real folos atunci cand incercam construirea unui zambet perfect.
Prin procesarea acestor imagini pe baza unor teorii verificate din estetica dentara, capabile sa furnizeze coordonatele zambetului ideal pentru orice situatie este posibil sa se transfere date coerente si complete catre laboratorul de tehnica dentara, fiind astfel obtinut un rezultat cat mai bun.
Protocolul de lucru:
- Realizarea de fotografii in timpul zambetului din fata si cele doua profiluri, se realizeaza 3 feluri de zambet discret, normal, fortat sau scanare 3D a figurii pacientului.
- Realizarea modelelor digitale 3D prin scanare intraorala sau prin scanarea de modele 3D
- Trimiterea la laboratorul de tehnica dentara pentru realizarea designului 3D al restaurarilor conform algoritmului de calcul citat mai sus din punct de vedere al dimensiunilor. (Regula de aur, teoria M, etc)
- Suprapunerea imaginilor fetei cu transparenta 30% prin uniunea punctelor similare de pe fotografie si modelul 3D virtual.
- Modificarea designului 3D pentru un rezultat optim al zambetului, modificare fiind posibila in toate cele 3 axe, fiind vizibile atat pe fotografiile din fata cat si din cele de profil.
- Realizarea dimensiunilor optime ale restaurarilor din punct de vedere al vizibilitatii dintilor in timpul zambetului, pozitia buzei, coridorul bucal si alte elemente altfel imposibil de transmis catre tehnicianul dentar.
- In aceasta etapa se poate realiza si simularea digitala a zambetului care sa-i fie prezentata pacientului, acesta avand posibilitatea sa ceara anumite personalizari pe care le doreste
- Confectionarea restaurarilor, eventualul machiaj si fixarea/cimentarea restaurarilor.
Prin aceasta tehnica se evita tehnicile de Mok-up sau Wax-up care pot fi consumatoare de timp si resurse, precum si eventualele teste cu lucrari provizorii care determina probleme legate de insertia si dezinsertia lucrarilor protetice in cavitatea bucala.
Cu alte cuvinte tehnologia 3D ne sta la dispozitie pentru planificarea unui caz inainte de inceperea propriu-zisa a lucrului, pacientii fiind constientizati de rezultatul viitor fiind astfel implicati activ in procesul de reconstructie a zambetului, existand posibilitatea ca, la nivel virtual pacientii sa isi poata exprima dorintele privind rezultatul final.
MG Dental dispune de toata tehnologia prezentata mai sus fiind unul dintre promotorii si liderii de piata ai medicinii dentare computerizate din Romania acest fapt reflectandu-se in multumirea deplina a majoritatii pacientilor nostri.
Leave a reply