Dintii afectati in mare parte de carii sau de traumatisme fizice au nevoie sa fie reconstruiti de medicul stomatolog, apeland la coroane dentare. Acestea pot fi asezate pe pivoti construiti pe radacina tratata a dintilor, ori pe implant. Cele mai noi modele de coroane si mai aproape de apectul natural al dintelui sunt cele din ceramica sau din zirconiu. Nu multi pacienti stiu insa pe care sa le aleaga, dincolo de diferentele legate de pret. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune care sunt avantajele si care sunt dezavantajele acestor tipuri de coroane dentare.
„Coroanele de ceramica sunt folosite de mai bine de 60 de ani cu mare succes, avand o durata mare de viata atat timp cat avem o igiena dentara corect realizata, mergem regulat la control stomatologic si nu avem vicii care sa le afecteze. Multi pacienti vor sa aiba coroane dentare cat mai aproape de aspectul natural al dintelui, cu luciu si transparenta, iar alegerea se face intre trei variante de zirconiu.
- Este utilizat in special pentru molari, in zonele laterale unde exista o solicitare mare atunci cand mancam.
- Cu translucenta ridicata. Poate fi utilizat atat pentru coroane pe cont propriu, cat si pentru punti cu maxim 3 elemente. Are o rezistenta ridicata la forte mecanice si un aspect natural.
- Zirconiu stratificat. Este realizat dupa acelasi principiu tehnologic precum ceramica – o capa de zirconiu acoperit cu strat estetic de ceramica”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Avantajele coroanelor de ceramica
- „Coroanele din ceramica sunt durabile si se pot utiliza in aproape orice situatie. Au o durata mare de viata in conditii bune de intretinere, cu un aspect foarte placut, mai ales in primii ani de la montare. Se pot utiliza chiar si atunci cand vine vorba despre punti mai mari, adica pe mai multi dinti alaturati, si au o precizie mare. Asta inseamna ca se pot atasa elemente speciale de agregare, lucru care nu este valabil si in cazul coroanelor din zirconiu”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Dezavantajele coanelor de ceramica
- „Pentru productia coroanelor de ceramica trebuie sa se mascheze, mai intai, capa metalica, folosind ceramica opaca. Apoi, chiar daca avem o depunere stratificata a componentei estetice (ceramica), un rezultat perfect este greu de obtinut. In plus, lumina nu trece prin metal, in comparatie cu dintele natural, al carui smalt are traslucenta. Apoi, in timp, din cauza inaintarii in varsta, tesuturile moi se retrag, apare retractia gingivala, si, prin urmare, ni se dezvaluie marginea metalica a coroanei, ceea ce este inestetic. Apare, totodata, fenomenul de metaloza, mai exact colorarea gingiei din cauza contactului cu metalul, pe care rusim, totusi, sa il oprim prin indepartarea factorului cauzator, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
- Avantajele coroanelor din zirconiu
- „Coroanele din zirconiu se realizeaza apeland la o tehnica precisa si facila de amprentare, prin scanare intraorala. Scapam astfel de amprentarea clasica, dificila mai ales in cazul pacientilor cu reflex de voma accentuat. De aici rezulta si adaptarea excelenta a coroanei la preparatie. Au o biocompatibilitate foarte buna, si anume tesuturile moi se comporta bine in relatie cu zirconiul, fara sa mai apara fenomenul de colorare al gingiei.
- Acest tip de coroane sunt recomandate in special pacientilor alergici la ceramica, intrucat zirconiul nu provoaca alergii. Totodata, coroanele din zirconiu au rezistenta la forte mari, si sunt ideale pentru pacientii cu bruxism (care isi scrasnesc dintii). Coroanele din zirconiu au un aspect foarte placut si nu provoaca sensibilitate in cazul dintilor vitali de sub coroane. Este o lucrare ce nu necesita mascarea metalului si, in consecinta, daca apar retractii gingivale si se dezvaluie marginea coroanei, nu este atat de evident sau deranjant”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe.