Coroana dentara este un invelis ce acopera dintele care are rolul de a-l restaura ca si forma, marime, rezistenta si estetica. O data cimentata, coroana acopera portiunea vizibila a dintelui de deasupra gingiei.
Pentru ce sunt folosite coroanele?
- Repararea unei dinte fracturat sau uzat
- Repararea unui dinte care a fost tratat endodontic (caruia i s-a scos nervul)
- Inlocuirea unui dinte lipsa ca parte dintr-o lucrare
- Inlocuirea unui dinte lipsa printr-un implant dentar
- Acoperirea dintilor cu culoarea sau forma modificata, imbunatatind estetica
- Repararea sau protejarea unui dinte cu un defect mare provenit de la o carie sau fractura
- Repararea unui dinte cu o plomba prea mare care are risc crescut de fractura
- Inchiderea unor spatii mici intre dinti
- Repararea unor probleme minore provenite de la inghesuirea dintilor
Cat timp ar trebui sa reziste o coroana?
In mod normal, o coroana ar trebui sa reziste aproximativ 10-15 ani, iar unii pacienti pot avea acea coroana pentru toata viata. Coroanele de zirconiu sunt cele mai durabile. In momentul in care se deterioreaza (se sparg sau se ciobesc) coroanele ar trebui inlocuite.
Insa de cele mai multe ori esecurile legate de tratamentele cu coroane se datorateaza cariei ce se formeaza pe dintele de dedesubt sau problemelor parodontale. Unul din cele mai importanti factori ai reusitei tratementului cu coroana este igiena pacientului.
Cat dureaza realizarea unei coroane?
De obicei, realizarea unei coroane dureaza aproximativ o saptamana. Sunt necesare 2 sedinte, una la inceputul saptamanii si una spre sfarsit.
In decursul acestui timp coroana dumneavoastra este realizata intr-un laborator dentar. Acest interval intre sedinte poate fi influentat de mai multe lucruri: daca clinica dentara are propriul laborator, de manopere suplimentare efectuate pe dinte, marimea lucrarii protetice, etc.
Tratamentul cu coroane dentare doare?
De obicei slefuirea dintilor produce o senzatie neplacuta, dar acest lucru difera de la pacient la pacient pentru ca depinde de mai multi factori: daca dintele este viu sau nu, daca are camera pulpara mare. In orice situatie, se poate face anestezie atunci cand se impune.
Se pot face coroane care sa semene cu dintii de langa?
Sigur ca da! Dentistul va potrivi culoarea coroanei cu cea a dintilor vecini in asa fel incat sa obtina un efect estetic maxim. Daca doriti sa aveti dintii mai albi, albirea trebuie facuta inainte de coroane, pentru ca apoi acestea sa se potriveasca la noua culoare a dintilor.
Coroanele se pot albi?
In urma tratamentului de albire coroanele raman la culoarea initiala, motiv pentru care vor trebui schimbate pentru a obtine o estetica superioara.
Dr. Ioana Valsan
MG Dental
Leave a reply