Decizia de a ne pune fatete dentare este una extrem de importanta, care ne poate schimba foarte mult infatisarea. Un pas esential este alegerea corecta a culorii acestora, astfel incat rezultatul sa fie unul cat mai aproape de natural. Multe persoane aleg o nuanta mult prea deschisa, dorind un zambet ca de portelan. Se procedeaza corect? Sorina Stroe, Asistent Universitar Doctor, medic stomatolog la MG Dental, detaliile criteriile de care este bine sa tinem cont cand dorim sa ne punem fatete dentare.
Fatetele dentare constituie una dintre cele mai populare proceduri de estetica dentara. Acestea reprezinta lucrari protetice care acopera fata exterioara a dintilor, corectand vizual imperfectiunile ce tin de forma, alinierea ori culoarea dintilor. Din ce in ce mai multi oameni apeleaza la fatete pentru ca isi doresc un zambet perfect.
„Adeseori, pacientii intreaba daca au nevoie de fatete. Eu prefer sa le raspund mereu cinstit, spunandu-le ca niciuna nu reprezinta neaparat o necesitate medicala. Nu este gresit sa ni le dorim, dar e nevoie sa ne asumam aceasta decizie, pentru ca presupune atat avantaje, cat si dezavantaje. Ca avantaje, obtii o dantura aliniata, echilibrata si stralucitoare si, implicit, o mai mare incredere in propria persoana. Dezavantajele constau in faptul ca, pentru ca fatetele sa fie aplicate, trebuie sa acceptam ca dintii vor fi slefuiti ireversibil”, spune Sorina Stroe, Asistent Universitar Doctor, medic stomatolog la MG Dental.
Pe langa obtinerea unei nuante mai deschise a danturii, fatetele se aplica si atunci cand vrem sa egalam lungimea dintilor, daca unii sunt mai scurti sau mai lungi, sa acoperim strungareata sau urmele unor traumatisme.
Cum alegem culoarea fatetelor?
„ Din punctul meu de vedere, fatetele nu trebuie sa se indeparteze prea mult de la nuanta naturala a dintilor. Multi dintre noi pot fi influentati de fotografiile retusate, cu zambete ca de portelan, pe care le vedem in reviste sau pe social media, insa e bine sa stim ca nu este bine sa mergem la extrem si sa alegem cea mai deschisa nuanta de alb. Un dinte natural poate avea mai multe nuante, mai deschis spre varf si usor mai inchis pe masura ce urcam spre gingie. La fel, incisivii sunt mai deschisi decat caninii, premolarii si molarii. Exista multi factori pe care ii putem lua in considerare, inclusiv nuanta pielii. In plus, fatele corecte nu inseamna doar dinti albi si perfect aliniati. Ele trebuie sa se incadreze corect in contextul fizionomiei si varstei pacientului, spune Sorina Stroe.
Cate fatete punem?
„O lucrare tip Full Hollywood Smile presupune cel putin 20 de fatete. 10 sus si 10 jos. Daca avem mai putine, trebuie sa tinem cont ca vor fi vizibili dintii naturali de langa acestea, iar acestia, chiar daca ii albim, se vor colora odata cu trecerea timpului, iar discrepanta va fi vizibila”, adauga Sorina Stroe, Asistent Universitar Doctor, medic stomatolog la MG Dental.
Asistent UNIV. Dr. Sorina Stroe Mihai