O dantura inestetica ne poate face sa nu ne simtim bine in pielea noastra si sa parem mai in varsta decat suntem de fapt. Mai mult, daca evitam sa zambim pentru ca nu vrem sa aratam anumite detalii inestetice, apare, in timp, memoria muschilor fetei si va fi mai dificil sa ajungem sa avem zambetul perfect.
Putem apela la medicul stomatolog pentru proceduri personalizate, adaptate problemelor noastre. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explica ce tipuri de tratamente ne pot ajuta sa aratam mai bine, mai tineri.
„Aspectul estetic are un rol foarte important in starea de bine a fiecarui om. Capatam mai multa incredere in noi, suntem mai eficienti si mai sociabili atunci cand ne place ceea ce vedem in oglinda si ne simtim bine in pielea noastra.
In ceea ce priveste zambetul, acesta are un rol esential, avand capacitatea de a schimba intregul aspect fizic al unei persoane. De altfel, este cunoscut faptul ca oamenii nemultumiti de aspectul lor estetic la nivel dentar dezvolta obiceiuri de mascare a defectelor, modificandu-si felul de a zambi. Aceste obiceiuri se dezvata greu, ele functionand pe principiul memoriei musculare. Astfel, chiar si dupa ce defectele sunt corectate, pacientul are nevoie de timp, uneori luni de zile, pentru a-si modifica din nou felul de a zambi, de a lasa acest gest sa redevina natural si necontrolat”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Cum poate medicul stomatolog sa imbunatateasca aspectul estetic al unei persoane?
„1. Daca avem deja o dantura frumoasa, bine proportionata in raport cu forma fetei, putem apela la albirea dentara. Contrar opiniei publice, acest tratament nu strica dintii sau smaltul. Ce face albirea de fapt este o curatare in profunzime. Gelul pe baza de pe peroxid de hidrogen patrunde in profunzimea dintelui si, cu cat ajunge mai profund, cu atat rezultatul e mai evident.
- Fatetarea directa cu compozit atunci cand avem mici defecte de mascat. Aici ne referim la un dinte ciobit, la o dantura usor disproportionala care are nevoie doar de foarte mici retusuri.
- Fatetele dentare atunci cand dorim transformari mai evidente ce vizeaza si forma dintilor, volumul lor, modificari accentuate de culoare ce nu se pot obtine exclusiv prin albire.
- In cazul pacientilor cu uzuri dentare accentuate din cauza bruxismului, redam un aspect mai tanar cu ajutorul fatetelor sau coroanelor.
- Aparate dentare – ortodontia. De multe ori, dintii pot fi frumosi, insa in pozitii „strambe”, iar, atunci, simpla lor aliniere, fara a le afecta structura, este de maxim efect.
- Grefe gingivale sau gingivectomii in cazul retractiilor gingivale sau a surasului gingival (atunci cand zambetul dezvaluie exces de gingie).
- Inlocuirea lucrarilor vechi inestetice, depasite ca si tehnologie, incorect realizate sau care nu mai sunt adaptate.
- Uneori, chiar si un simplu detartraj, periaj si airflow ajuta prin curatarea coloratiilor si a depozitelor de tartru si redarea unei stari de buna sanatate a gingiei care in aceste cazuri de obicei sangereaza. Este, asadar, important sa stim ca exista solutii pentru aproape orice problema medicala sau estetica a dintilor si este indicat sa apelam la medicul stomatolog pentru a repara ceea ce ne deranjeaza si sa ajungem sa zambim cu mare incredere ”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.