De cate ori nu ati auzit discutii intre mamici despre cum afecteaza suzeta sau biberonul dentitia copilasului? Cum cel mai bine este sa ne informam direct de la specialist, Click! iti prezinta mituri si adevaruri despre acest subiect, enuntate de medicul stomatolog Sorina Stroe.
Suzeta, prieten sau dusman? Ceea ce este, de multe ori, confortabil atat pentru bebelusul, cat si pentru parinte, poate avea efecte nedorite pe termen lung.
„In primii ani de viata ai copilului, fiecare etapa aduce noi provocari pentru parinti, mai ales in cazul celor aflati la prima experienta. Un ajutor de nadejde pentru calmarea bebelusilor poate fi suzeta. De asemenea, de multe ori, din varii motive, multi bebelusi sunt hraniti cu biberon. Desi se dovedesc a fi de utile pe moment, trebuie avut in vedere si impactul acestora asupra dezvoltarii dintilor si maxilarelor atunci cand sunt folosite pe o perioada mai indelungata de timp”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor.
Pot dezvolta dinti nealiniati si probleme de muscatura
Specialistul avertizeaza ca bebelusii care beneficiaza si de biberon, si de suzeta, au mai multe sanse sa aiba probleme cu dintisorii, decat cei alaptati la san. Medicul argumenteaza si cu un studiu al cercetatorilor din Italia.
„Multe studii arata ca bebelusii hraniti cu biberonul, si care primesc suzeta, au o de doua ori mai multe sanse sa aiba dintii nealiniati si probleme de muscatura fata de cei care sunt alaptati. Conform unui studiu realizat de cercetatorii italieni, s-a constatat ca o treime din copiii care folosesc biberon ori suzeta prezinta astfel de probleme, dintre care 13% dezvolta ocluzie deschisa si 7% ocluzie inversa in zona posterioara. Suzeta si suptul degetului predispun de patru ori mai mult copiii la ocluzie deschisa. Modul de hranire din primele luni nu impacteaza ocluzia deschisa, insa poate influenta ocluzia inversa posterioara. In acelasi timp, alaptatul pare sa protejeze impotriva ocluziei inverse posterioare chiar si daca cel mic utilizeaza suzeta sau suge degetul”, explica medicul stomatolog Sorina Stroe.
Care sunt argumentele anti biberon?
Medicul stomatolog spune ca mecanismele prin care se desfasoara hranirea la biberon fata de cea la san sunt diferite. Ele influenteaza dezvoltarea muschilor de la nivelul palatului, al fetei si al gurii.
“Ocluzia inversa presupune dificultate in deschiderea normala a gurii, din pricina faptului ca este afectata evolutia corecta a oaselor. Masticatia, in ambele cazuri, este ingreunata, astfel ca, in timp, pot aparea alte probleme, inclusiv digestive ori la nivelul gingiilor, de ei lovindu-se dintii strambi si generand astfel aparitia inflamatiilor. In plus, pentru ca se vor lovi intre ei, dintii se vor distruge in timp si ii vom pierde. La ocluzia deschisa, avem de a face cu un spatiu liber intre dintii de pe arcada superioara si cei de pe cea interioara cand cel mic inchide gura”, adauga medicul stomatolog Sorina Stroe.
La ce trebuie sa fie atenti parintii
Parintii trebuie sa urmareasca evolutia copilului si sa viziteze cat mai des cabinetul medicului stomatolog. „De obicei, odata ce s-a renuntat la obiceiul de a suge degetul sau suzeta, ocluzia deschisa poate disparea, nu insa si ocluzia inversa posterioara. Este indicat sa analizati din timp modul in care cresc dintii celui mic si sa il vada si medicul stomatolog. Putem preveni astfel complicatiile ulterioare daca se descopera din timp tendinta de a dezvolta ocluzie, pentru ca, mai tarziu va fi necesar, cel mai probabil, tratament ortodontic de durata”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe.