Fumatul are un impact negativ asupra sanatatii intregului organism, inclusiv asupra dintilor si gingiilor. Nu doar ca ne ingalbeneste dantura si provoaca o respiratie neplacuta, dar unul din efectele cele mai neplacute este ca accelereaza evolutia bolii parodontale ce va duce in final, la pierderea dintilor. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explica pe larg riscurile la care ne expunem daca suntem fumatori.
„Sunt din ce in ce mai multe dovezi ce arata ca fumatul grabeste progresia bolii parodontale si ingreuneaza procesul de vindecare. De asemenea, fumatul sta la baza unui procent foarte mare dintre cauzele de deces la nivel mondial. Potrivit unui studiu efectuat in Statele Unite, 1 din 5 decese au la baza, ca factor agravant, fumatul. Desi la nivelul anilor 2000 s-a observat o scadere fata de anii 60 in ceea ce priveste numarul de fumatori, inca exista un numar mare de oameni care au acest obicei nociv”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
„Fumatorii cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani au sanse de sapte ori mai mari sa dezvolte boala parodontala si sa isi piarda dintii in comparatie cu cele ce se incadreaza in aceeasi categorie de varsta, dar care nu fumeaza. Fumatul este unul dintre putinii factori pe care ii putem controla atunci cand vine vorba despre boala parodontala”, adauga medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Cum agraveaza fumatul boala parodontala?
„Una dintre teoriile care asociaza fumatul cu evolutia agravanta a bolii parodontale se bazeaza pe faptul ca in pungile parodontale ale fumatorilor se intalnesc medii anaerobe. Acestea atrag ca un magnet dezvoltarea unor populatii mai bogate de bacterii cu impact negativ in evolutia bolii parodontale. In plus, se stie ca fumatorii au mai putine limfocite T helper, care sunt celule importante in imunitatea (apararea) celulara. Si metabolismul neutrofilelor este perturbat, ele fiind celule importante in aparare, care se duc la locul leziunii, unde fagociteaza si neutralizeaza marea majoritate a microorganismelor”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
De ce ajung fumatorii prea tarziu la medicul stomatolog
„O alta problema in ceea ce priveste fumatul este ca, prin efectul sau vasoconstrictor, se ascund primele semne de inflamatie (de exemplu sangerarea) De aceea, multi pacienti ajung prea tarziu la medicul stomatolog. Multe forme de boala parodontala au fost asociate cu fumatul, cum ar fi gingivita ulceronecrotica acuta sau stomatita nicotinica. Este important, astfel, sa constientizam ca acest obicei este daunator la toate aspectele. Ideal ar fi sa renuntam complet la el. Daca nu reusim, macar sa mergem des la cabinetul stomatologic pentru ca medicul sa verifice periodic sanatatea cavitatii orale si sa intervina imediat atunci cand este nevoie”, incheie medicul Sorina Stroe.