Implanturile dentare sunt necesare atunci cand trebuie sa reconstruim un dinte in locul unde a avut loc o extractie ori radacina dintelui anterior a fost complet compromisa. Desi este o procedura usor de realizat de catre un medic cu experienta, multi pacienti se tem inca de o astfel de interventie. Fie de durere, de costuri mari sau de posibilitatea ca implantul sa nu reuseasca, fiind respins de organism. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune daca avem de a face cu mituri ori aceste temeri sunt fondate.
Exista pericolul ca implantul dentar sa fie respins de organism? Ce este mit, ce este adevar!
„Cei mai multi pacienti sunt speriati de ideea de implant dentar. Le e teama de durere, de costuri sau de esec, de asa-zisa respingere a implantului. O sa le iau pe rand, asa cum discut si cu pacientii in cabinet, sa le demontez treptat temerile nefondate.
Nu vom avea de a face cu durere deoarece, dupa interventie, vom administra conform antiinflamantoare.
Daca ne gandim la costuri exagerate, ma tem ca zicala „cat dai, atata face” se cam aplica in acest domeniu. Da, este destul de costisitor un implant, insa, este necesar. Locul gol ramas in urma unei extractii sau a unei radacini compromise trebuie completat cu un astfel de implant, intrucat poate destabiliza pozitia celorlalti dinti. In plus, cu siguranta ca este de dorit sa nu avem dinti lipsa, macar din punct de vedere estetic. Desi, pe moment, implantul poate fi costisitor, daca amanam aceasta optiune si alegem sa acoperim zona cu o punte, in realitate intregul proces va costa mult mai mult. Este mai complex ca interventie, mai de durata ca timp de vindecare si puntea aleasa pe moment aduce “costuri” de tesut dentar prin slefuirea unor dinti care nu aveau probleme, cu scopul de a construi acea lucrare.
Referitor la esecuri, as incepe cu acest mit legat de respingerea implanturilor. In fapt, nu prea exista asa ceva. In opinia mea, daca toate protocoalele pre, intra si post operatorii au fost respectate, si am ales un implant bun, pacientul executa o igiena corecta si nu se afla in categorii de risc crescut din cauza afectiunilor generale, nu are ce sa mearga prost”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Posibile cauze ale esecului implantului dentar
1. Avem angulatie mare implant/os. De multe ori se intampla sa avem os putin si in zone neprielnice. Astfel, pentru a putea pozitiona corect dintele (coroana) pe arcada, este necesar sa folosim bonturi angulate accentuat. Din acest motiv, fortele nu se distribuie corect in axul implantului si asta poate duce la scurtarea vietii implantului. Se poate preveni, de cele mai multe ori, prin aditie osoasa, pentru a reconstrui volumul osos pierdut si a putea alege pozitia cea mai favorabila a implantului.
- Inexactitatea amprentelor care duce la adaptarea deficitara a coroanei pe bont. Aceasta inexactitate poate crea o poarta de intrare a bacteriilor la nivel osos sau o zona de retentie a cimentului. In timp, se compromite stabilitatea implantului daca avanseaza aceasta inflamatie/infectie la nivelul tesuturilor care inconjoara implantul.
- Nu avem os suficient de jur imprejurul implantului. Astfel, in timp, osul se resoarbe si va putea duce la destabilizarea implantului. Acest proces este accentuat si de inflamatiile repetate de la nivelul tesuturilor care inconjoara implantul.
- Nervul alveolar inferior este afectat. Este o complicatie rara, dar extrem de neplacuta, in contextul in care efectele sunt de la anestezie completa pana la scaderea sensibilitatii pe semiarcada repespectiva.
- Fracturi ale implantului sau ale surubului implantului. Acestea sunt extrem de rare, dar neplacute, deoarece implantul devine nerecuperabil. El trebuie indepartat si abia dupa cateva luni se poate retrata zona. Aici mare atentie la calitatea produsului ales!”, explica medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce facem cand simtim ca ceva e in neregula cu implantul dentar?
„Oricand avem senzatia ca ceva este in neregula cu implantul dentar, indiferent ca este sau nu dureros, trebuie sa ne prezentam de urgenta la un consult. Atentie! Durerea apare in faze avansate si nu intotdeauna! Igiena orala efectuata corect este esentiala, coroanele pe implant fiind mai retentive decat cele ale dintilor naturali. Desi ca forma si volum ele reproduc, de exemplu, un molar lipsa, nu trebuie sa uitam ca molarul, in loc sa aiba sprijin pe trei radacini, se va sprijini pe una singura (implantul). Este un fel de palarie de ciuperca ce atrage resturi alimentare cu usurinta. Cheia succesului, igiena riguroasa efectuata corect! Periaj corect de doua ori pe zi, fie ca este el manual sau electric, precum si folosirea apei de gura si a dusului bucal”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).