Pierderea dintilor este o problema extrem de frecventa. Conform studiilor efectuate peste ocean, 69% dintre adultii intre 35 si 44 de ani si-au pierdut deja cel putin un dinte, iar, pana la varsta de 74 de ani, aproximativ un sfert dintre americani isi pierd toti dintii adulti.
mplant sau punte dentara daca ti-a cazut un dinte? Care sunt diferentele si ce este indicat sa alegi!
Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, subliniaza ca, atunci cand pierzi un dinte, este esentiala inlocuirea lui imediata nu doar pentru a mentine restul dintilor aliniati, dar si pentru a pastra neschimbata forma fetei si pentru a evita dificultati de vorbire sau masticatie. Doua dintre cele mai populare optiuni sunt puntile dentare si implanturile. Medicul explica care sunt diferentele si ce este indicat sa alegem.
Care este primul dinte care se pierde
„Pierderea unuia sau a mai multor dinti este denumita edentatie. De regula, primul dinte care se pierde in general este molarul 1. Acesta erupe in jurul varstei de 6 ani, in spatele ultimului dinte temporar (de lapte) si este adesea confundat cu alt dinte de lapte. In plus, unii copii la acea varsta inca nu au o igiena buna dentara si nici nu lasa parintii sa ii ajute. Astfel, acest dinte este in general primul dinte care se cariaza si, netratat la timp, se poate pierde. Atunci cand ne confruntam cu lipsa unuia sau unor dinti, cele mai la indemana sau populare variante sunt implantul sau puntea dentara”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce este puntea dentara?
„ Puntea dentara este, de mult timp, folosita ca solutie de restaurare a edentatiei si presupune slefuirea dintilor vecini in vederea realizarii unei lucrari fixe din 3 elemente (in cazul edentatiei unidentare). Desi estetica si eficienta masticator, puntea prezinta o serie de dezavantaje. Le voi prezenta in antiteza cu implantul pentru o intelegere mai usoara”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
Puntea afecteaza dintii vecini?
„In cazul puntii dentare, fortele masticatiei vor fi transmise la nivelul celor doi dinti stalpi vecini. Acestia vor avea astfel durata de viata mai scurta, intrucat fortele masticatorii, ce initial erau distribuite pe cei trei dinti existenti la nivel coronar, acum sunt in axul a doi dinti existenti la nivel radicular. Comparativ, in cazul implantului, transmiterea se face in axul fiecarui dinte, fie ca este dinte natural sau implant ca baza. In acest mod, evitam fortele excesive”, explica medicul stomatolog Sorina Stroe.
Este mai dificila igiena dentara
„Puntea este o lucrare formata din 3 dinti lipiti, intre care nu putem introduce ata dentara. De aceea, va fi dificil sa curatam interdentar. In plus, pe masura ce trece timpul si inaintam in varsta, tesuturile moi si dure prezinta o resorbtie fiziologica si apare astfel un spatiu din ce in ce mai mare sub lucrare, la nivelul gingiei. Acolo vor ramane resturi alimentare si va fi mai dificil sa le eliminam. In cazul implantului, in schimb, exista puncte de contact intre coroanele dentare, ca la dentitia naturala”, continua medicul stomatolog Sorina Stroe.
Implant sau punte dentara? Ce probleme pot aparea in timp
„Daca in viitor apar probleme cu vreunul dintre cei doi dinti stalpi, vom pierde toata lucrarea pentru ca va trebui sa tratam dintele respectiv si sa refacem apoi puntea. Comparativ, in cazul implanturilor, fiecare dinte este separat, iar, daca apare vreo problema cu unul, ea se poate rezolva mai simplu”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Puntea, mai rapida si mai ieftina decat implantul?
„Odinioara se considera ca puntile dentare sunt mult mai rapid de realizat comparativ cu implanturile si acest lucru reprezenta un avantaj. Insa, in prezent, implanturile au o incarcare mult mai rapida, uneori putand discuta, in functie de cazul clinic, si de incarcare imediata.
Puntea dentara are pretul mai mic, dar implantul este o solutie mai eficienta pe termen lung. Este important sa mergem imediat la medicul stomatolog dupa ce pierdem dintele, deoarece, in timp, suportul osos scade si va fi nevoie, probabil, sa apelam si la aditia osoasa. Prin urmare, daca amanam punerea implantului, poate din considerente financiare, peste cativa ani, cand ne vom decide, procedura va fi mai anevoiasa si mai costisitoare. Comparativ cu puntea dentara, implantul este mult mai eficient si mai rentabil pe termen lung”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe.