Corpul omenesc este un tot unitar format dintr-un numar infinit de procese biologice
Totusi, stiati ca anomalii dezvoltate in oricare dintre componentele multiple ale acestui tot unitar pot avea si chiar au efecte masive in mai multe arii si procese biologice, afectand echilibrul in multe alte zone ale corpului?
De exemplu sistemul imun si raspunsul inflamator al organismului, responsabile pentru apararea impotriva infectiei si promovarea vindecarii sunt un factor important implicat in multe boli cronice.
Iar in cazul multor boli cronice si de lunga durata, ca de exemplu diabetul, artrita sau hipertensiunea, incercarea permanenta de echilibrare si vindecare este zadarnicita de starea permanenta de inflamatie si infectie.
In aceeasi categorie putem vorbi de asemenea despre bolile cardiovasculare(CVD: “cardio”-inima, “vascular”- vase de sange) si boala parodontala(parodontoza sau boala gingiei).
Intr-adevar, in cazul ambelor boli, s-a dovedit ca starea de inflamatie cronica este un factorul comun care leaga cele doua boli.
Vestea buna este ca in lumina celor mai recente cercetari, ce stim cu siguranta este ca daca reducem inflamatia cauzata de boala parodontala, avem o sansa buna sa reducem riscul unui infarct miocardic sau al unui atac vascular, ambele fiind efectul bolii cardiovasculare.
Boala parodontala este principala afectiune responsabila de pierderea dintilor, ultimele studii clasand-o pe locul al 6-lea in lista celor mai frecvente conditii patologice, fiind dealtfel o afectiune foarte comuna, ale carei forme usoare si moderate afecteaza intre 50% si 65% din populatia adulta, iar formele severe afecteaza intre 15% si 25% .
Este o boala cu o evolutie fara simptome alarmante pana in stadii avansate.
Boala parodontala produce inflamatie sistemica, care nu este detectata cu teste de laborator uzuale. Teste mai sofisticate deceleaza markeri ai inflamatiei, dar in esenta pacienti cu parodontopatie necomplicata nu au semne generale de infectie ca de exemplu febra, dar prezinta pe fond o stare generala de inflamatie care reprezinta un potential de risc foarte crescut in agravarea bolii cardiovasculare si a atacului vascular.
Un studiu publicat in The Journal of Periodontology raporteaza ca efectul inflamator al bolii parodontale face ca produsii activitatii bacteriene sa intre in fluxul sangvin si sa genereze productia in ficat a unor proteine, ca de exemplu proteina C reactiva(CRP) care inflameaza arterele si promoveaza formarea de cheaguri de sange care duc in final la un risc crescut de infarct, atac vascular si boala cardiovasculara.
CRP este un marker inflamator care poate fi masurat prin teste uzuale de sange. Un studiu recent publicat in The New England Journal of Medicine identifica faptul ca un nivel crescut de proteina C reactiva este un indicator puternic pentru un risc de infarct, mai puternic de exemplu decat un nivel crescut de colesterol.
Ce se stie cu siguranta:
- Formele moderate si severe ale bolii parodontale cresc nivelul inflamator sistemic, o caracteristica ce este comuna tuturor bolilor inflamatorii cronice.
Doar inceperea unui tratament de diminuare a efectelor bolii parodontale cu reducerea minima a semnelor clinice duce la scaderea semnificativa a nivelului sistemic de inflamatie.
- In parodontopatiile netratate, aceleasi tulpini bacteriene pe care le gasim in mod uzual in pungile parodontale au fost gasite in placile ateromatoase din vasele sangvine ale celor care sufera de boala cardiovasculara.
In concluzie, tratand in cabinetul stomatologic boala parodontala, in mod direct ne adresam si bolii cardiovasculare, minimizand riscurile de infarct miocardic si accident vascular cerebral.
Ar trebui sa consideram o prioritate vizitele in cabinetul stomatologic pentru a mentine o sanatate orala si generala cat mai buna si o stare de bine excelenta.
Dr. Anca Chiochinaru