Pasi in tratamentul prin implantul dentar
Implantologia dentara este un domeniu specializat al stomatologiei care vizeaza reconstructia a unul sau mai multi dinti care lipsesc prin insertia implanturilor dentare endo osoase.
Aceste sunt realizate in general din titan , material biocompatibil, care nu este respins de organism decat intr-o proportie extrem de mica. Implanturile dentare sunt inserate printr-o procedura rapida si minim invaziva .
Un tratament cu implanturi dentare are urmatorii pasi:
- Consultatia initiala la un medic specialist pentru a determina daca implantul este solutia potrivita pentru dumneavoastra.
- Medicul specialist hotaraste necesitatea unor investigatii suplimentare care pot fi:
- Radiografii si/sau tomografii computerizate.
- Anumite analize de sange.
- Teste de alergie
- In urma analizei rezultatului acestor investigatii, medicul specialist decide tipul si numarul de implanturi necesare pentru rezolvarea optima a situatiei dumneavoastra, si se alcatuieste un plan de tratament complet.
- Insertia efectiva a implanturilor care este o manopera de chirurgie dentara relativ simpla realizata de cele mai multe ori cu anestezie locala, dar in cazuri speciale sau la cerere se poate realiza cu anestezie generala. Vindecarea este rapida si uneori poate exista un edem sau tumefactie (umflatura) locala doua – trei zile. Cu toate ca este vorba de o procedura de rutina, exista riscuri si posibilitatea aparitiei unor complicatii, care trebuie disvutate cu medicul specialist inainte de efectuarea manevrei.
- Cateodata, suportul osos existent nu este suficient pentru insertia in conditii bune a implanturilor dentare si sunt necesare manopere suplimentare de aditie de os (reconstructie osoasa) care pot fi de la simple la extensive si pe care medicul specialist vi le prezinta inainte de inceperea tratamentului.
- In timpul insertiei implanturilor se masoara valoarea de torsiune (rezistenta osoasa) la insertie care determina perioada de asteptare pana la protezarea efectiva care poate varia de la imediat pana la 6 luni, timpi necesari pentru osteointegrare (integrarea implantului in os).
- Dupa osteointegrare, care poate fi masurata cu ajutorul unor dispozitive specifice, se trece la reconstructia protetica care are doua componente:
- Bontul implantar – echivalentul pivotului clasic, care poate avea diverse forme sau dimensiuni in functie de situatie, si care se ataseaza la implant prin intermediul unui suru
- Coroanele sau puntile dentare – dintii artificiali care se construiesc peste bonturile implantare si care inlocuiesc dintii lipsa.
Implanturile sunt de multe tipuri si marci dar toate respecta cateva caracteristici comune:
- Sunt realizate din titan sau din zirconiu, ambele materiale foarte bine tolerate biologic si extrem de rezistente.
- Suprafata lor este tratata special pentru a favoriza integrarea osoasa cat mai puternica, acest tratament al suprafetei fiind una dintre principalele caracteristici care diferentiaza marcile de implant intre ele.
- Prezinta un sistem prin care bontul se ataseaza implantului care difera de la marca la marca, si care a avut o evolutie majora de-a lungul timpului deoarece este demonstrat faptul ca orice joc la nivelul bontului determina pierdere osoasa in jurul implantului (periimplantita) de aceea se impune un sistem foarte precis si rezistent.
- Sunt in general sub forma de surub pentru cresterea stabilitatii primare.
Marele avantaj al terapiei prin implant dentar este ca dintii restaurati in acest fel sunt similari cu cei naturali aproape din toate punctele de vedere, atunci cand restaurarea este cimentata sau insurubata.
Implanturile dentare pot functiona si ca suport de fixare pentru protezele mobile, rezultatul fiind cresterea stabilitatii protetice, cu o enorma diferenta fata de protezele clasice care se sprijineau exclusiv pe gingie. In general sunt inserate intre doua si patru implanturi, unite intre ele printr-o bara, bara care contine elementele de prindere cu baza protezei, astfel incat, senzatia la masticatie este una similara cu dentitia naturala.
Implanturile dentare prezinta si dezavantaje, in general diametrul lor este mai mic fata de diametrul radacinii dintelui inlocuit, motiv pentru care spatiile interdentare sunt, uneori mai mari fata de dintii naturali. Problemele declansate de acest fenomen sunt foarte bine gestionate cu instrumente speciala de igiena dentara (dus bucal, ata dentara, etc)
Dr. Vlad Naicu
MG Dental
Leave a reply