Multi dintre noi obisnuim sa mestecam guma, cu sau fara zahar, pentru a avea o respiratie mai proaspata sau pentru a neutraliza acizii care pot afecta smaltul dintilor. Poate ea inlocui, totusi, periajul clasic al dintilor? Sau este, in realitate, un obicei daunator? Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne ofera raspunsul la aceste intrebari.
„Desi ne este tututor mai la indemana sa apelam la o guma de mestecat, in special cand suntem pe graba, in deplasare sau avem un serviciu dinamic si nu avem cum sa ne periem dintii de cate ori ne dorim, acest obicei nu poate inlocui cu adevarat spalatul pe dinti in totalitate. Guma de mestecat este eficienta doar pe moment, dupa masa, igienizandu-ne, pe cat posibil, dintii si spatiile interdentare. Trebuie sa fie insa exceptia de la regula, astfel ca recomand sa avem la noi periuta si pasta de dinti si sa le folosim pe cat posibil de fiecare data, si la birou, si la intalnirile din oras, si in avion sau in deplasari”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Cand e recomandat sa mestecam guma?
„Putem folosi acest mijloc de igienizare dupa masa de pranz, atunci cand nu este neaparat necesar sa avem un al treilea periaj pe zi. In general, sunt suficiente periajul de dimineata si cel de seara. La modul general, insa, rezultatul obtinut in urma mestecarii gume, fata de spalatul pe dinti, este net inferior. Mai ales daca vorbim de o rutina completa de igiena orala: ne spalam pe dinti corect si folosim si metodele auxiliare de igienizare dentara, cum este dusul bucal sau periutele interdentare”, adauga medicul stomatolog Sorina Stroe.
Guma de mestecat stimuleaza fluxul de saliva
„E important sa stim ca saliva reprezinta metoda naturala a corpului de a curata dinti si a-i mentine sanatosi. Guma de mestecat stimuleaza fluxul de saliva, iar aceasta actioneaza ca un scut impotriva acizilor din alimente si bauturi. Saliva protejeaza, de asemenea, impotriva uzurii dintilor, datorita continutului sau de proteine”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce fel de guma putem mesteca?
„Pe piata exista o mare varietate de gume de mestecat, inclusiv dulci. Orice tip de guma stimuleaza fluxul de saliva, dar zaharul stim ca nu este bun pentru sanatatea dentara. Bacteriile din interiorul cavitatii orale iubesc guma cu zahar. Asadar, e bine sa evitam acest gen de guma de mestecat si sa ne indreptam mai degraba catre cele fara zahar. Cele fara zahar folosesc indulcitori care sunt fie metabolizati foarte lent de bacterii, fie bacteriile nu ii consuma deloc”, mai spune Sorina Stroe.
Guma de mestecat cu xilitol
„Xilitolul este un indulcitor popular in zilele noastre si se spune ca poate stopa dezvoltarea bacteriilor si la prevenirea cariilor dentare. Nu exista insa suficiente studii stiintifice care sa demonstreze aceste lucruri, sa arate ca guma cu xilitol este mai buna decat alte gume fara zahar”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
Cand e cel mai bine sa mestecam guma?
„Imediat dupa masa, mestecarea gumei timp de 10-20 de minute stimuleaza fluxul de saliva. Asta ajuta la curatarea resturilor alimentare si neutralizarea acidului. Repet insa, guma de mestecat nu inlocuieste spalatul pe dinti si ar trebui sa fie doar exceptia de la regula, sa o folosim in situatiile in care chiar nu putem apela la periuta de dinti!”, incheie Sorina Stroe.