Tratamentele ortodontice care presupun purtarea aparatelor dentare sunt din ce in ce mai cerute in prezent. Pacienti la orice varsta isi doresc sa obtina o dantura perfect aliniata si ajung astfel sa poarte dispozitivele recomandate de medicii ortodonti.
In aceasta perioada igiena dintilor este esentiala si trebuie efectuata cu atentie, astfel incat sa nu dauneze aparatului montat, dar sa si elimine depozitele de alimente dintre dinti si bracketi. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune de ce trebuie sa tinem cont pentru a avea o dantura curata atunci cand purtam aparat dentar.
Aparatul dentar favorizeaza aparitia cariilor si a gigivitei
„Incidenta cariei dentare este crescuta atunci cand purtam aparat dentar din pricina resturilor alimentare care sunt dificil de eliminat la nivelul aparatului si al dintilor. Mai mult, si gingiile au de suferit, intrucat se poate forma placa bacteriana mult mai repede decat atunci cand nu purtam aparat. Astfel, putem observa aparitia inflamatiei gingivale (gingivita)”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
„Este extrem de important sa stabilim obiceiuri sanatoase si eficiente de igiena dentara, pentru a evita pe cat posibil aparitia problemelor enumerate anterior. Este esential un periaj meticulos, indifererent ca este electric sau manual, dar corect executat si pe toate suprafetele dintilor. Apoi, un aspect foarte important este sa folosim mijloace auxiliare de igiena dentara, cu care sa eliminam orice depunere de alimente dintre dinti sau din jurul bracketilor”, explica medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce folosim pe langa peria de dinti
„Periutele intedentare
Periutele interdentare sunt deosebit de utile. Ele sunt create pe diverse dimensiuni, astfel incat sa se potriveasca oricarei situatii clinice. Sunt prietenoase cu tesuturile moi, nu irita gingiile, si sunt foarte eficiente, curatand acolo unde nu este eficienta periuta de dinti. Si sunt foarte usor de transportat oriunde mergem.
Dusul bucal
Un gadget de mare valoare este dusul bucal, care reuseste sa indeparteze cu mare succes resturile alimentare ramase chiar si dupa periaj, in locurile dificil de abordat. El ofera, in plus, si un masaj benefic la nivelul gingiei. Exista pe piata dusuri bucale cu jet continuu sau intermitent, toate sunt eficiente si ar trebui folosite de oricine, nu doar de cei care poarta aparat dentar.
Apa de gura
Apa de gura are un rol important, in special pentru ca are rol antiseptic si dezinfectant”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe, de la MG Dental.
Spalam dintii dupa fiecare masa si mergem la controale regulate
„Este recomandat ca purtatorii de aparat dentar sa isi spele dintii dupa fiecare masa. De aceea, este bine sa aiba la ei periuta de dinti si accesoriile necesare oriunde merg. La restaurant, la birou, in vacante, ei trebuie sa isi curete bine dantura dupa fiecare masa.
Apoi, este important sa nu omita controalele regulate la medicul ortodont pentru a urmari evolutia cazului, pentru reglarea aparatului dentar, dar si la medicul stomatolog pentru a observa eventuale probleme aparute la nivelul dintilor sau al gingiei. Daca intre vizitele la ortodont constatam ceva in neregula, este recomandat sa ne prezentam cat mai repede la medicul dentist curant, pentru a alege cea mai buna strategie de rezolvare a problemei”, recomanda medicul stomatolog Sorina Stroe.
Renuntam la fumat si la dulciuri
„Renuntarea la fumat, acolo unde este cazul, scade rata de depunere a tartrului. Totodata, este recomandata si evitarea alimentelor dulci, lipicioase, care adera pe suprafata dintilor si a aparatului. Este important sa tinem cont de aceste reguli pentru a avea in final rezultatul dorit, dupa multe luni de asteptare: o dantura aliniata, dar si lipsita de carii ori afectiuni ale gingiei”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe.