Sisteme de albire dentara – ce spun specialistii
Albirea dentara (bleaching) este un procedeu prin care sunt indepartate de pe suprafata smaltului dentar toate depunerile care, de-a lungul vietii adera de smalt.
In esenta acest tip de tratament functioneaza ca un detergent, care, pe baza oxigenului activ eliberat la nivelul suprafetei smaltului, curata in profunzime toate depunerile pigmentare de la acest nivel.
PPractic culoarea dintilor nu se schimba ci revine la nuanta pe care o aveau initial, ceea ce explica de ce anumite persoane care au dintii anatomic mai inchisi la culoare nu pot beneficia de rezultate foarte bune in cazul acestui tip de tratament.
Unul din motivele pentru care dintii pot fi inchisi la culoare intrinsec (din interior) este administrarea de antibiotic (in special tetraciclina) in perioada de formare a smaltului dintilor respectiv de la nastere pana la 16 ani.
Toate materialele de bleaching modern se bazeaza pe eliberarea de oxigen activ la nivelul suprafetei smaltului, deziderat atins prin depunerea unui gel (de obicei de peroxid de caramida si glicerina) care elibereaza atomi de oxigen, ce altereaza chimic structura pigmentilor determinand desprinderea acestora de pe smalt cu efect de curatare profunda. De multe ori acesti pigmenti se depun in fisuri sau demineralizari de pe smalt, sigilandu-le si mascandu-le astfel incat odata cu indepartarea lor fisurile sau demineralizarile sunt expuse, determinand chiar si posibilitatea aparitiei unei carii la acel nivel, de aceea exista opinia, eronata, ca tratamentul de albire provoaca aparitia de carii sau “distruge smaltul” ceea ce nu este adevarat.
In realitate, caria respectiva ar fi aparut oricum la acel nivel, mai devreme sau mai tarziu, procesul evolutiei acesteia fiind mascat de pigmentul respectiv. Mai mult, punerea in evidenta de catre tratamentul de albire a prezentei unor demineralizari determina tratamentul acestora prin remineralizare cu aplicare de fluor local si se evita aplicarea unor obturatii(plombe) prin frezare.
De asemenea indepartarea acestor pigmenti poate determina aparitia unor sensibilitati (dureri) care sunt temporare si reversibile deoarece smaltul dentar si dentina se reorganizeaza pentru blocarea acestui tip de sensibilitate. Aceste dureri dispar la 2 – 3 zile dupa procedura. Acelasi efect exista si in cazul in care exista fisuri, carii sau plombe incorect adaptate la nivelul dintilor albiti.
Un efect negativ real exista la nivelul gingiei. Inflamatia locala a gingiilor prin efectul direct al peroxidului este insa temporar, in sensul ca tesutul gingival isi revine complet dupa 30 de zile de la interventie. Aceasta problema apare mai mult la tratamentul acasa (at home) deoarece nu se poate curata complet gelul de la nivelul gingiei fiind semnalizat uneori de dureri. In cazul albirilor realizate in cabinet (in office bleach) se realizeaza o protectie speciala gingivala (bariera gingivala) si acest efect neplacut este evitat.
Exista in magazine produse de albire dentara care au la baza acest procedeu, insa nu este recomandat, din motivele expuse mai sus, realizarea albirii fara supraveghere medicala adecvata.
De mentionat este faptul ca intotdeauna inaintea tratamentului de bleaching este necesar un detartraj si un periaj profesional inainte de procedura.
Leave a reply