Zambiti, va rog! Puterea ascunsa a zambetului
Zambetul – expresia pura a fericirii- ne regleaza tensiunea arteriala, ne creste imunitatea, scade riscul de cancer, ne creste speranta de viata cu sapte ani si ne ofera liniste interioara si satisfactie.
Vestea buna este ca nu costa nimic, si totusi din pacate, un adult zambeste in medie de 20 de ori pe zi (in comparatie cu un copil sau un bebelus care zambesc de aproape 400 de ori pe zi).
Mai jos va vom prezenta beneficiile zambetului. Dupa ce le veti afla, nu va veti putea abtine sa nu zambiti mai des!
Zambetul este un salut universal. Va face sa aratati mai placut si mai increzator; pe langa asta provoaca secretia de endorfine, deci va face sa va simtiti mai bine! Zambetul este foarte important pentru starea noastra de bine, oamenii care zambesc traiesc mai mult, sunt mai putin stresati si au mai mult success! Fiti atenti la lucrurile pozitive ascunse in colturile gurii dumneavoastra si descruntati-va! Atunci cand zambiti, toata lumea va zambeste inapoi!
De ce zambim?
Zambetul este un reflex al nostru la situatiile pozitive. Este de asemenea o expresie a veseliei. Cand zambim exprimam o stare pozitiva, se secreta endorfine, si astfel cu cat zambim mai mult, cu atat ne simtim mai bine.
Ce muschi folosim atunci cand zambim?
Un zambet real antreneaza toti muschii superficiali ai fetei: muschii fruntii (frontali), muschii pleoapelor (orbicular ai ochilor), muschii colturilor gurii (zygomatic mare), muschii buzei superioare (orbicularul gurii), muschii gatului (platysma), muschii buzei inferioare (mental), muschii obrajilor (buccinator), muschii maseteri, muschii narilor (ridicator ai buzei superioare), muschiul nasului (procerus).
Zambete reale vs. zambete fortate
- 80% din oameni pot mima un zambet, insa vor fi diferente clare intre un zambet adevarat si unul fals.
- Zambetul adevarat produce linii fine in jurul ochilor, ridica obrajii si produce gropite in lateralul colturilor gurii. El produce riduri de expresie care se intind de la ochi pe obraz pana la buze.
- Zambetul fortat sau fals implica doar colturile gurii. Se mai numeste si zambetul “botox” si multi oameni incearca sa il imite.
Prin zambet se pot transmite o multime de stari sau sentimente. Spre exemplu zambetul cu buzele strans lipite este zambetul de ascundere a unui secret, ranjetul exprima sarcasm sau dispret, rasul cu gura deschisa fie un ras fals, fie veselie, sau zambetul in coltul gurii – vulnerabilitate si feminitate.
Zambetul are si o multime de beneficii asupra sanatatii generale:
- traiti mai mult: zambetul va poate prelungi viata cu 7 ani!
- managementul durerii: reduce efectele durerii si ale agresiunilor
- oamenii care zambesc au mai mult succes si sunt mai multumiti de sine
- creste imunitatea: stimuleaza producerea hormonului de crestere si reduce riscul de cancer
- reduce stressul: elibereaza neuropeptide (substante secretate de sistemul nervos responsabile de schimbarile de dispozitie), scade tensiunea arteriala si anxietatea
Studiile au aratat ca un copil rade de 400 de ori pe zi, un adult normal de 20 de ori pe zi, iar un adult fericit de 45 de ori pe zi.
Alte lucruri despre zambet pe care nu le stiati:
- zambetul va face mai atragatori: 71% dintre femei si 58% dintre barbati considera zambetul ca cea mai placuta trasatura a partenerului;
- zambetul este memorabil: 24% dintre oameni spun ca zambetul este trasatura pe care o retin cel mai usor la alti oameni;
- zambetul se ia: mai mult din 50% dintre oameni vor raspunde unui zambet, dovedind ca este contagios si benefic celor din jur.
Dupa ce ati citit toate aceste beneficii stim ca va este cu mult mai greu sa va abtineti sa zambiti. Si nici nu e bine sa faceti asta… Zambiti!
Sursa: http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/say-cheese-the-hidden-power-smiling.html
Adaptare Dr. Ioana Valsan
Clinica MG Dental
Leave a reply