igiena dentara si vizitele regulate la dentist sunt esentiale, insa si obiceiurile alimentare au un rol foarte important.
Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, dezvaluie care sunt alimentele daunatoare pentru sanatatea dintilor.
„Obiceiurile zilnice de igiena orala si vizitele regulate la medicul stomatolog sunt esentiale pentru sanatatea dintilor si a gingiilor. Dieta are insa si ea un rol extrem de important pe care nu trebuie sa il neglijam. Exista alimente si bauturi pe care e recomandat sa le evitam ori, dupa consumarea carora, sa curatam foarte bine dintii”, explica medicul stomatolog Sorina Stroe.
Dulciuri si bomboane cu zahar
”Vorbim aici despre bomboane, acadele, caramele, dropsuri sau jeleuri. Cu cat stau mai mult pe dinti, avand textura lor lipicioasa, cu atat sunt mai nocive pentru sanatatea dentara favorizand aparitia cariilor. Recomand sa ne spalam pe dinti imediat dupa ce le consumam, desi ideal ar fi sa le evitam pe cat posibil. Daca ai pofta de dulce, este de preferat sa consumi putina ciocolata neagra si sa periezi apoi dintii”, explica medicul.
Bauturi carbogazoase
”Fie ca vorbim despre variantele cu zahar sau despre cele cu indulcitori, bauturile carbogazoase sunt acide si produc eroziune la nivelul smaltului. Cel mai bine ar fi sa le evitam pe cat posibil si sa le inlocuim cu alte tipuri de bauturi. Totusi, cand le consumam, nu spalam imediat dintii pentru ca ele creeaza un mediu acid in interiorul cavitatii orale. Si nu in ultimul rand, bauturile racoritoare de culoare inchisa pot pata dintii”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Muraturi
”Desi poate nu v-ati gandit ca muraturile pot avea un impact negativ asupra sanatatii dentare, insa e bine sa le evitam deoarece ele contin otet (acid) si, de cele mai multe ori, zahar. Acidul ataca smaltul dintilor, iar zaharul favorizeaza aparitia cariilor”, adauga Sorina Stroe.
Vin rosu
”In primul rand, vinul este acid. Apoi, induce xerostomie (senzatie de gura uscata). Alcoolul, in general, scade cantitatea de saliva, iar dintii nostri au nevoie de saliva pentru a se proteja. Este de preferat sa ne spalam pe dinti inainte de a consuma vin rosu pentru a reduce placa bacteriana de care se poate lipi. Asa cum era de asteptat, el si pateaza dintii. Asadar, trebuie sa ne spalam pe dinti si dupa consum. Nu insa imediat, ci asteptam cel putin 30 de minute pentru a se reduce ph-ul acid”, recomanda medicul stomatolog Sorina Stroe.
Citrice
Consumate in cantitati mari, citricele erodeaza smaltul dentar si, prin urmare, pot favoriza aparitia cariilor. Le putem consuma sub forma de fresh, cu paiul, pentru a reduce cat mai mult suprafata de contact cu dantura.
Carbohidrati rafinati
”Ma refer aici, spre exemplu, la crakers. Acestia induc inflamatie in organism, conform unor studii realizate de oamenii de stiinta. Nici painea nu este sanatoasa pentru dinti. Atunci cand mestecam painea, saliva descompune amidonul in zahar. Totodata, pe masura ce o mesteci, painea se lipeste de zonele dintre dinti, fapt ce poate provoca aparitia cariilor”, adauga medicul stomatolog Sorina Stroe.
Suplimente utilizate in sport
Acestea au de obicei o textura lipicioasa, vascoasa. Sunt acide si ataca smaltul dintilor. Din acest motiv, pe termen lung favorizeaza aparitia cariilor.
Zahar sub orice forma sau mierea
”In cavitatea orala se regasesc foarte multe familii de bacterii, unele bune, care ne ajuta, altele rele (patogene, de genul Streptococcus mutans si Streptococcus sorbrinus). Aceste bacterii, atunci cand se intalnesc cu zaharul si il digera, formeaza la nivelul dintilor placa bacteriana, foarte lipicioasa. Daca ea nu este indepartata prin periaj sau de catre fluxul salivar, declanseaza al doilea proces, cel in urma caruia se produc cantitati mari de acizi, care demineralizeaza dintii, sensibilizand smaltul si predispunandu-ne la aparitia cariilor. Nu recomand asadar zaharul, indiferent ca este alb sau brun. Nici mierea”, este de parere medicul stomatolog Sorina Stroe.
Sos de rosii
Rosiile sunt acide si contin carbohidrati. Au astfel un dublu rol negativ asupra sanatatii orale.
Otet de mere
”Desi este un foarte bun antioxidant, otetul de mere este foarte acid. Lesne de inteles de ce nu face bine sanatatii dintilor. Daca totusi alegem sa il consumam, recomand diluarea lui cu apa”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe.