Inghesuirea dintilor reprezinta o anomalie dentara cauzata de lipsa spatiului pe osul maxilar. Deoarece dintii nu pot crește in pozitia normala, distantati corespunzator unii fata de ceilalti, ei ajung sa iși modifice pozitia și sa se intercaleze in cele din urma, rezultand o dantura imperfecta. Putem observa inceputurile acestei anomalii inca din perioada copilariei cand dintii de lapte sunt inlocuiti de cei permanenti. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explica de ce apare inghesuirea dentara, ce probleme poate cauza și cum o putem trata.
Inghesuirea dentara, moștenire de familie
„Moștenirea genetica joaca un rol extrem de important in etiologia inghesuirii dentare. Primim bazele osoase de la un parinte, iar dintii nu neaparat de la același parinte. Este simplu astfel de inteles cum ajungem in situatia tipica cu dinti mari și maxilare mici, astfel aparand inghesuirea dentara”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
Primele semne, din copilarie
„Obiceiurile vicioase din copilarie, cum ar fi suptul degetului sau respiratul pe gura, pot sa determine compresii de maxilar. Ce inseamna acest lucru? Avem forme ingustate ale maxilarului, pe care dintii nu vor avea indeajuns de mult loc. Inghesuirea dentara poate deci sa apara și astfel. Pierderea prematura (carioactivitate crescuta) sau intarziata a dintilor de lapte poate, de asemenea, favoriza inghesuirea dentara”, adauga medicul stomatolog Sorina Stroe.
Dinti supranumerari – consecinte neplacute
- „Consecintele inghesuirii dentare sunt atat deranjante pentru pacient (aspect estetic de dinti strambi), cat și problematice pentru medic. Ele cauzeaza:
- carii interdentare din pricina dificultatilor de igienizare, mai ales daca apelam doar la periaj, fara a utiliza și mijloace auxiliare de igienizare dentara (duș bucal).
- gingivita, parodontita, din aceleași cauze ale igienizarii dificile.
- disfunctii ocluzare (mușcatura greșita, dezechilibrata, incorecta) cu consecinta digestiva a bolului alimentar nemestecat corect.
- dureri și disfunctii la nivel articular”, explica medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce posibilitati de tratament avem
Tratament ortodontic mobil
„Cel mai simplu este, ca in orice situatie, sa descoperim din timp problema, inainte ca ea sa capete proportii. Daca copilul este dus de mic la consult stomatologic, semnele se vor vedea. Un semn pe care le recomand tuturor parintilor sa il retina: daca in jurul varstei de 5 ani dintii nu sunt spatiati toti intre ei, cel mai probabil copilul va prezenta inghesuire dentara pe dentitia definitiva. La varsta copilariei, in cele mai multe dintre cazuri, putem rezolva aceasta problema doar cu tratament ortodontic mobil. Este o varianta simpla, ieftina și rapida, acceptata mult mai ușor decat aparatul fix in perioada pubertatii, adolescentei. In plus, acest tratament ortodontic mobil la o varsta frageda vine cu riscuri inexistente de aparitie a cariilor, spre exemplu, fata de tratamentul ortodontic clasic fix”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Aparate dentare de tip alligner
„Daca insa medicul stomatolog recomanda tratamentul ortodontic fix, avem ca optiune aparatele de tip alligner, gen Invisalign. Ele sunt ca niște gutiere aproape invizibile, din plastic transparent. Dau un confort sporit pacientilor și sunt practic complet igienizabile, putandu-se indeparta in orice moment. Designul unic al acestor aparate dentare este suficient de discret pentru a permite adultilor sa un tratament ortodontic fara ca oamenii din jur sa observe ca aceștia poarta aparat dentar. Poate doar daca te privesc foarte de aproape”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
Fatete sau coroane dentare
„O alta posibilitate de tratament la adulti o reprezinta fatetele sau coroanele dentare, cu asumarea sacrificiului de substanta impus de șlefuire și a faptului ca radacinile dintilor vor ramane evident in pozitia initiala. Prin fatetare sau aplicare de coroane, nou modificam protetic doar axul de angulatie a coroanei dentare. Avantajul este insa ca rezultatul se obtine rapid și este foarte placut din punct de vedere estetic”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).