Evolutie in igiena orala
Probabil cea mai mare evolutie din igiena orala dupa inventarea periutei de dinti!
Dusul bucal (Irigatorul bucal) este rezultatul combinarii inteligentei unui medic dentist, Dr Gerald Moyer si ingeniozitatii si abiltatilor tehnice ale unui pacient al acestuia Ing. John Mattingly.
Cei doi au incercat sa obtina un produs perfect care a imbunatatit considerabil igiena orala. 50 de ani mai tarziu medicii dentisti din toata lumea inca recomanda produsul inventat de cei doi.
De-a lungul timpului aparatul cu si jet de apa pulsatil a avut nenumarate nume de la „irigator oral” la ”sistem de curatare dentara”, „sistem dentar cu jet de apa” si mai nou „ata dentara de apa”, evolutia numelui demonstrand si evolutia produsului.
Primul produs de acest gen realizat intre 1965 si 1975, a avut doua mecanisme de actiune pulsatia si presiune. Eficacitatea principala era data de cele 1200 de pulsuri pe minut care creau un mecanism de compresie/decompresie, extrem de eficient in indepartarea placii bacteriene.
Si de asemenea s-a demonstrat ca o setare medie sau inalta a presiunii este foarte buna pentru gingii, nu este periculoasa, fiind utilizata ulterior chiar si in timpul razboiului din Vietnam pentru curatarea ranilor.
De-a lungul timpului studiile stiintifice au demonstrat clar faptul ca dusul bucal este extrem de eficient in indepartarea bacteriilor prezente la nivelul cavitatii orale.
In anii 80 datorita concluziei doctorului Hugoson care credea la vremea respectiva, ca un nivel mare de placa bacteriana poate depasii apararea organismului gazda, s-a crezut ca este suficient sa indepartezi placa bacteriana cu periuta sau cu altceva si vei avea probleme. In realitate, numerosi factori determina aparitia gingivitei sau a parodontitelor (popular denumite „Paradontoza”). In anii 80 a inceput sa fie dovedita ipoteza placii bacteriene specifice implicata in parodontita care contrazicea ipoteza placii bacteriene nespecifice in care se credea pana la acel moment. Studii numeroase au demonstrat ca dusurile bucale au un efect extraordinar asupra indepartarii placii bacteriene mai ales cu presiune mare, De exemplu 70 de psi de presiune aplicata apei din dusul bucala a indepartat aproape toate spirochetele prezente in cavitatea bucala.
In anii 90 ipoteza placii bacteriene specifice, in care anumite microorganisme prezente in numar mai mare determinau aparitia si dezvoltarea bolii parodontale si care puteau fi indepartate prin metode nechirurgicale a determinat aparitia unor metode ne-chirurgicale de tratament a bolii parodontale. Dusurile bucale au primit un nou rol, acela de fii vehiculele ca si agent de transmisie intre substante bactericide cum era clorhexidina si actiunea mecanica de curatare. Aceasta a deschis noi cai si noi orizonturi in tratamentul bolii parodontale.
Noul mileniu a adus o intelegere mai mare asupra cauzelor bolilor parodontale. Placa si biofilmul bacterian precum si raspunsul inflamator al gazdei incluse in studii au aratat ca, daca boala este initiata de microorganisme, importanta este si susceptibilitatea individuala precum si raspunsul inflamator al gazdei care determina severitatea bolii parodontale.
In 2000 un studiu al Universitatii Baylor a determinat ca folosirea unui dus bucal tip Water Flosser a determinat modificarea continutului inflamator raspunzator pentru sanatatea gingivala, si au aparut masuratorile unor substante speciale cum ar fi cytokinele.
In anul 2007 a fost introdus si varful ortodontic, Purtatorii de aparate ortodontice sunt extrem de eficiente si in acest caz, majoritatea studiilor demostrand faptul ca utilizarea dusului bucal are efecte extraordinare, uneori chiar si de doua ori mai mari in comparatie cu periajul normal combinat cu utilizarea atei dentare.
Nu se poate vorbi in zilele noastre de igiena orala corecta fara combinatia dintre toate metodele de igiena, adica periajul dentar normal sau cu o periuta dentara electirca, utilizarea atei dentare normale sau electrice, utilizarea dusurilor bucale, precum si prezenta la medicul stomatolog odata la sase luni. Aici puteti gasi marici variate de dusuri bucale si periute electrice.
Secretul unui zambet natural si sanatos o viata intreaga este utilizarea mijloacelor profilactice corect, eficient si permanent atat acasa cit si profesionale la medicul dentist.
Sursa si foto: www.waterpik.com
Marci de dusuri bucale: Waterpik, Dr. Mayer, Philips Sonicare, Oral B
Leave a reply