Alternativele extractiei dentare
Daca aveti un dinte deteriorat sau traumatizat, extracția nu este singura opțiune, deoarece există o șansă de a salva dintele natural. Ori de câte ori este posibil, întotdeauna este mai bine sa salvam dintii, decat sa ii pierdem, așa cum lipsa acestora pot avea un impact negativ asupra încrederii, abilitatii de a mesteca, starii generale de sănătate și alinierii dintilor restanti pe arcada dentara. Mai jos aveti prezentate procedurile alternative extracției dentare, dacă doriți să păstrați un zambet frumos, natural.
Tratamentul endodontic
Tratamentul de canal este cea mai populara alternativă a extracției dinților. Tratament endodontic sau tratamentul de canal tratează părțile vii găsite în interiorul dinților cunoscut sub numele de pulpa sau nerv. Pulpa este alcatuita din țesut moale precum: nervi, vase de sange si tesuturile conjunctive care hranesc radacina în timpul etapei de dezvoltare. În cazul în care dinții se dezvolta pe deplin, este posibila eliminarea pulpei, fără a afecta dintii, deoarece țesuturile de susținere pot oferi sustinere si stabilitate dentara.
Cariile dentare, procedurile dentare repetate, fisurile, fracturile, traumatismele cauzate de accidente și coroanele ce prezinta anomalii de structura pot declanșa infecții și inflamația pulpei dentare. Terapia de canal tratează pulpa deteriorată prevenind durerile majore și abcesul dentar. Tratamentul de canal presupune eliminarea non-chirurgicala a pulpei infectate sau inflamate. Cavitatea rezultata in urma indepartarii tesutului alterat este curatata, dezinfectata, obturata complet și sigilata pentru a preveni infectiile ulterioare. O procedură de restaurare a dintilor o reprezinta coroana dentara sau mai poate fi restaurata cu material de obturatie (plomba) urmand ca dintele sa-si reia funcția normală. După tratamentul de canal, dintii pot dura o viață întreagă, fără a necesita un alt tratament de canal sau proceduri dentare.
Chirurgia endodontica
O altă alternativă de inlocuire a extracției dentare o reprezinta interventia chirurgicala endodontica. Una dintre cele mai populare interventii chirurgicale este rezectia apicala făcuta atunci când procesul de inflamație sau infecție continuă sa se răspândeasca in țesutului osos, chiar după tratamentul de canal. Un chirurg elimină zona infectată și, uneori, o parte din rădăcină, urmand sa etanșeze acea zona. Aceasta este o procedură sigura făcută confortabil prin utilizarea anesteziei locale. Nu exista complicatii grave si vindecarea osoasa se va realiza în câteva luni.
O altă procedură sofisticat chirurgie endodontic pentru a salva dintii este replantare intenționată. Aceasta implică eliminarea dinților infectate pentru tratament în afara gurii. După tratament, o endodontist plante dintele înapoi în soclu și își reia funcționarea normală fără infecție. Alte opțiuni de chirurgie pentru a salva dintii includ separarea dintelui în două jumătăți, sau interventii chirurgicale pentru a repara sau elimina o rădăcină rănit.
Chirurgie endodontica este benefica în următoarele situații:
- Pentru diagnosticarea si tratamentul infectiilor profunde, fracturilor minore și canalelor mici, care nu sunt prezinte pe radiografie; insa există simptome de infecție.
- Pentru curățarea, tratamentarea și etanșarea canalelor prea înguste , unde instrumentele specifice tratamentului de canal nu pot pătrunde pentru a ajunge la varful radacinilor.
- Pentru dintii ce nu reușesc să se vindece după tratamentul de canal sau dezvolta infecții după o procedură endodontica.
- Pentru tratamentul rădăcinilor deteriorate și sprijinirea structurii osoase a dintilor.
- Alte modalități de a economisi dinti deteriorat sau pe moarte
- Medicație
Unii oameni iau calmante pentru a elimina dureri de dinți și alte simptome în loc de trece printr-o extracție dentară imediat. Cu toate acestea, acest lucru nu rezolva problema, ci radacina elimina doar simptomele. Este posibil pentru tratamentul unor infecții folosind antibiotice, cu toate acestea. Totuși, cel mai bine este să se consulte medicul dentist pentru a afla cea mai bună soluție pentru nevoile dvs. specifice.
Tratamentul bolii parodontale precoce
Pentru persoanele cu afectiuni gingivale usoare, pierderea dintilor este inevitabilă în cazul în care boala nu este netratata și dezvoltă în timp inflamatie cronica parodontala. Diagnosticul precoce și tratamentul gingivitelor este cel mai bun mod de a preveni pierderea dintelui asociata bolii parodontale.
În afară de procedurile endodontice, menținerea unei igiene dentare corespunzatoare este cel mai bun mod de a salva dintii de la extracție sau de orice altă procedură dentara restaurativa. Îngrijirea dentară implică spalatul pe dinti in mod corespunzator, cel puțin de două ori pe zi, folosirea atei dentare zilnic, urmata de o dieta sanatoasa si vizita in mod regulat la medicul dentist. Acest lucru previne deteriorarea dinților, în primul rând, eliminând astfel nevoia de a urma un tratament de canal radicular sau extracția dinților. Aceasta este, de asemenea, cea mai bună cale de a asigura sanatatea dentara pentru o lungă perioadă de timp și întârzierea pierderii dintilor.
Dacă este prea târziu sau imposibil de a salva dintii, iar extracția dentara este inevitabilă, înlocuirea dinților extrași cu implanturi dentare sau alte metode de restaurare, este cel mai bun mod de a evita efectele negative ale pierderii dintilor vizibile fizic.
Concluzie
Este important să mergeți la medicul dentist în mod regulat pentru îngrijirea dentară de rutină și examene clinice. Acest lucru va va ajuta sa preveniti problemele enumerate mai sus. Mentinerea sanatatii dentare va duce la o durata de viata plina zâmbete.
Dr. Stefan Iordache
MGMedical
Leave a reply