Perioadele de carantina si distantarea sociala impusa de pandemie au facut ca multe persoane sa amane vizitele la stomatolog. Acest fapt si-a pus serios amprenta asupra sanatatii danturii acestora si a agravat afectiunile deja existente.
Medicii stomatologi insista sa nu ignoram consultatiile si programarile si sa nu consideram ca e suficient sa luam medicamente pentru a calma durerile sau inflamatiile.
Sorina Stroe, Asistent Universitar Doctor, medic stomatolog, enumera principalele complicatii aparute din pricina pandemiei la nivel de afectiuni dentare si subliniaza ca automedicatia nu este recomandata este nu doar insuficienta, cat si periculoasa de cele mai multe ori.
“Am implinit recent un an de la debutul pandemiei, timp in care am trecut prin perioade de stare de urgenta si de carantinare a populatiei. Cele doua luni de lockdown au fost crunte, am primit zeci de emailuri si telefoane de la pacienti care erau nevoiti sa ia retete peste retete de antibiotice sau antiinflamatoare pentru a tine, cat de cat, situatia sub control. Dupa relaxare, au intervenit alte impedimente: unele persoane se temeau sa se expuna, iar multe altele au fost blocate de carantinare, ori avand COVID-19, ori intrand in contact cu o persoana bolnava, ori intorcandu-se, pur si simplu, dintr-o zona galbena sau rosie, fara a avea virusul. Toate acestea au facut sa amane programarile, desi se aflau in plin tratament, fapt ce a dus la complicatii de tot felul. Acum, cand nu mai suntem in stare de urgenta, este deosebit de important sa nu ignoram consultatiile si programarile, pentru a evita complicatiile, costurile mai mari, tratamente suplimentare si dureri in plus.
Ce complicatii apar daca nu mergem la dentist
1.Cariile se adancesc
O carie deja aparuta, netratata la timp, se poate adanci accelerat, chiar si daca avem o igiena dentara potrivita. Fara tratamentul stomatologului, sunt sanse ca dintele sa nu mai poata fi salvat la timp, si de aici si costuri suplimentare ulterioare.
2. Gingiile inflamate duc la pierderea dintilor
Parodontoza este din ce in ce mai intalnita, chiar si in randul populatiei tinere. Fara interventia medicului stomatolog, retractiile gingivale si inflamarea gingiilor vor duce, in cele din urma, la erodarea radacinii si pierderea dintilor, precum si la o dezechilibrare a sanatatii si functionalitatii intregii danturi.
3. Apar alte boli
S-a dovedit faptul ca infectiile gingivale si dentare netratate accelereaza bolile cardiace sau pulmonare. Si aici vorbim chiar de atac de cord sau accident vascular cerebral prin deplasarea catre arterele inimii si impiedicarea fluxului sanguin.
4. Cresc infectiile in organism
Afectiunile orale pot duce la aparitia altor tipuri de infectie in organism, aparand astfel un lant cauza-efect nedorit.
5. Tratamentul ortodontic prelungit
Foarte multe persoane poarta in aceasta perioada aparat dentar. Prin faptul ca amanam controlul periodic, in care inlocuim arcul si schimbam elasticele de pe bracketi, provoaca o serie de probleme. Cea mai mica dintre acestea este ca prelungim perioada in care purtam aparatul.
6. Detartraj amanat
Indiferent cat de bine ne ingrijim dintii acasa, cu pasta de dinti, ata dentara, dus bucal sau perii interdentare, este necesar ca, macar de doua ori pe an, sa facem o curatare profesionala la stomatolog, pentru a indeparta depunerile de tartru. Acolo se formeaza o placa bacteriana care, neinlaturata, ataca smaltul dintilor si inflameaza gingiile ducand la probleme de sanatate uneori ireversibile.
7. Infectia sinusala
Daca te dor dintii sau maxilarul, cauza poate fi inclusiv o infectie sinusala ce comprima terminatiile nervoase ale dintilor, infectie pe care doar medicul stomatolog o poate identifica. Nedescoperita la timp, poate duce la complicatii nedorite.
8.Un pas mai aproape de dementa
Din pacate, s-a dovedit faptul ca bacteriile parodontale pot ajunge, prin fluxul sanguin, pana la creier, si, astfel, pot contribui la aparitia dementei.
Lista efectelor nedorite poate continua, insa, important de retinut este ca orice amanare a vizitei la dentist agraveaza problemele deja existente, iar scopul nostru este de a preveni orice complicatie care ar duce la pierderea dintilor si la alte afectiuni de sanatate. Ingrijirea danturii nu tine doar de estetica si de a sta departe de durere. Ignorarea tratamentului de azi face ca solutia din viitor sa fie mai dificila si mai costisitoare”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.
Asistent UNIV. Dr. Sorina Stroe Mihai